Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ziliki: Mam zawód z Polski. Ale za bardzo się tutaj nie liczy jak prawie wszystkie papiery z Polski. Tylko jest jeden minus bo za ausbildung będę miał tylko około 800euro. Jest opcja z minijob ale ponoć państwo zabiera dużo.
  • Odpowiedz
@M83_:
za minijob panstwo nic nie zabiera, jest nieopodatkowane, dopoki nie przekroczysz minijobowego progu, tj 450 e

A co do ausbildung to za 990 e brutto singiel dostanie ok. 730 netto, wiec no oczywiscie niewiele, ale jak chcesz zostac w Niemczech, to rob. Oplaca sie przemeczyc te 2,5 - 3 lata.
Ja zaczynam od pierwszego ()
  • Odpowiedz
  • 0
@giocarte: Tak tylko właśnie ponoć jak masz pieniądze z ausbildung to nie dostaniesz tych 450 z minijob bo duża część zabierze ci państwo możliwe że jestem w bledzie. Tak z ciekawości jaki zawód wybrałeś?
@Cogdziejak: o dzięki nie wiedziałem o tym
  • Odpowiedz
  • 0
@giocarte: Dzięki są odpowiedź. Ja będę szukał czegoś dobrze płatnego i związanego z ślusarstwem. Jak szukam właśnie kierunków to czasami widzę takie kwiatki jak sprzedawca muzyki 3lata np ( ͡º ͜ʖ͡º) gdzie w Polsce miałem do wyboru 4 zawody na krzyż.
  • Odpowiedz
@derton778: 2 lata nauki (ogólnie ten kierunek trwa 3 lata, ale jako że miałem dobre oceny to mogłem go skrócić o rok) Pracowałem na paru magazynach w DE, zarobki różnie od 1600 do 2100 netto miałem. Czy warto? Na pewno bo, firmy mają inne podejście do obcokrajowca z niemieckim ausbildung niż bez tego świstka.
  • Odpowiedz