Wpis z mikrobloga

Chciałbym zacząć przygodę z #robotyka i #iot . Z informatyki dobrze - #programowanie 6y+, ostatnie poltora jako architekt, za to z fizyki raczej noga byłem, elektronika poniżej podstaw, podobnie elektryka, chociaz gniazdko czy łącznik krzyżowy ze schematu podłączę. Dylemat polega na tym czy #raspberrypi czy #andruino . Mniej wiecej wiem czym sie różnią i wiem ze mozna robić projekty łączone, jednak chciałbym zacząć od czegoś podstawowego, tak jak operatory bitowe w programowaniu, boje sie jednak ze wiedza typu tranzystory, impedancja itd. mnie przerośnie.
Ktoś cos poleci doradzi?
Dzieki
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@denwood: Kursy na Forbot? Niestety jeśli chcesz sterować jakimiś silnikami to podstawowa elektronika może się przydać. Chociaż obecnie takie zabawy to właściwie składanie klocków- zawsze możesz kupić gotowy sterownik/kontroler silnika z napisaną biblioteką i tylko łączysz kabelki. Wyjdzie drożej ale nie przejmujesz się tranzystorami itp.
  • Odpowiedz
@denwood: kupiłem sobie parę dni temu zestaw pi4, pi0 (niestety bez bt/wifi (,), ale wolę testować podłączenie na pi0, bo jak spale to będę 50zł w plecy, a nie 350 ( ͡° ʖ̯ ͡°)) + zestaw z picoboard i dopiero jak przyszła paczka z 10 różnymi rezystorami, tranzystorami, jakieś przełączniki itp zrozumiałem, że to będzie ciężka przeprawa ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz