Wpis z mikrobloga

#stm32 #embedded #programowanie

Czy da się jakoś sprawdzić, które zbocze - opadające czy narastające - wyzwoliło przerwanie Input Capture w timerze? Przejrzałem datasheeta, ale nic nie wskórałem, ale może jakoś się da?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zwei: Zarzuć dokumentacją. Może wywołuje zmiana stanu? Nie ważne czy z hi na low, czy na odwrót? A sprawdzić może poprzez kontrolowane podanie sygnału. Przełączyć się na zewnętrzny zegar, tylko, że zamiast zegara po prostu ręczne podawanie impulsów. Sorry, jak p------e głupoty, ale nie jestem pewien, czy rozumiem temat, czy wydaje mi się, że go rozumiem :d
  • Odpowiedz
@Rootar: https://www.st.com/resource/en/reference_manual/dm00091010-stm32f030x4-x6-x8-xc-and-stm32f070x6-xb-advanced-arm-based-32-bit-mcus-stmicroelectronics.pdf

Może wywołuje zmiana stanu? Nie ważne czy z hi na low, czy na odwrót? A sprawdzić może poprzez kontrolowane podanie sygnału.

Znaczy to, że tak jest to prawda, bo sam ustawiłem, żeby reagował na oba zbocza, tylko chciałbym obsługując przerwanie wiedzieć, które akurat w danym momencie to było. Nie jest to absolutnie konieczne, ale bardzo by mi ułatwiło pracę.
  • Odpowiedz
sam

@zwei: Aaaa o to chodzi. Kurde nie kojarzę, żeby była możliwość sprawdzenia tego. Przelecę przez dokumentację. Jak na coś trafię to dam znać :D
  • Odpowiedz
Czy da się jakoś sprawdzić, które zbocze - opadające czy narastające - wyzwoliło przerwanie Input Capture w timerze?

@zwei: możesz w locie zmieniać konfigurację input capture w przerwaniu. Jak złapiesz zbocze narastające to przestaw input capture, żeby łapało zbocze opadające, a jak złapiesz opadające to przestaw na czekanie na narastające.

Opcja druga to tryb MasterSlave, jeśli kombinujesz z pomiarem wypełnienia PWMa:
https://github.com/yhyuan/STM32-Examples/tree/master/6-M3-PWM%20Input%20Capture/USER
  • Odpowiedz
A może podpiąć pod jeden pin dwa kanały wewnętrznym multiplekserem? Jeden na opadające, a drugi narastające? Wtedy łatwo wykryjesz po kanałach.
  • Odpowiedz