Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mirki z tagu #elektronika #raspberrypi #arduino. Powiedzcie mi.
Chciałbym spróbować stworzyć sterownik do turbiny wiatrowej. Sterownik miałby za zadnie:
mierzyć obroty turbiny,
napięcie,
natężenie,
ustalać punkt MPPT,
mierzyć ile energii weszło w jakim czasie,
rozdzielać energię do akumulatora,
pilnować parametrów ładowania akumulatora, w razie zbyt wysokich obrotów turbiny musiałby ją hamować.
itd itd myślałem żeby to zrobić na arduino ale chciałbym by ten sterownik miał wyświetlacz na którym mógłbym sprawdzać statystyki produkcji prądu i fajnie by było zebym miał dostep do tych statystyk przez internet, a tu już bardziej spisze się chyba raspberry pi. Nie wiem na czym lepiej byłoby to wykonać

#hobby #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 4
@Gacek_: rozdziel zadania na osobne moduły.
Np wyswietlanie, archiwizacja i zmiana ustawień robisz na rPi - dostaje ona po np modbusie aktualne dane i je obrabia.
Całość krytycznej infrastruktury oprzyj o algorytmy pracujące na np AVR (arduino), tak by mogło być samodzielne i w razie awarii nadzorcy, dalej poprawnie pracowało.
Btw jaka moc turbiny i ile kWh w akumulatorach?
@Gacek_: @dktr: ESP32 dużo potężniejsze niż esp82666 ma dwa rdzenie, spory flash i możliwości wi-fi i bluetooth. Można stworzyć serwer na tym i obsługiwać bibliotekę do grafiki https://lvgl.io/

Do tego tańsze niż arduino.

I brak problemu braku ramu. Są też OTA updates np. przez.. stronę internetową stworzoną na serwerze urządzenia :D Stamtąd można też je łatwo konfigurować