Aktywne Wpisy

Lonate +604
Moja mama wie, że ostatnie 2 lata chorowałam na #depresja - leczenie farmakologiczne, psychoterapia. Wczoraj mi powiedziała, że moja niby-depresja to tylko głupia wymówka bo ona miała gorzej w życiu i nie miała czasu na wymyślanie depresji.
Dziękuje mamo, ponownie utwierdziłaś mnie w tym jaką matką dla swojego dziecka nie chcę być.
#dzieci #zalesie
Dziękuje mamo, ponownie utwierdziłaś mnie w tym jaką matką dla swojego dziecka nie chcę być.
#dzieci #zalesie

ElLama +657
Dołącz do mnie już dziś, a być może za parę miesięcy będzie stać Cię na taka zagrzybiałą kanapę
#frajerzyzmlm #mlm #bekazpodludzi
#frajerzyzmlm #mlm #bekazpodludzi

Chciałbym spróbować stworzyć sterownik do turbiny wiatrowej. Sterownik miałby za zadnie:
mierzyć obroty turbiny,
napięcie,
natężenie,
ustalać punkt MPPT,
mierzyć ile energii weszło w jakim czasie,
rozdzielać energię do akumulatora,
pilnować parametrów ładowania akumulatora, w razie zbyt wysokich obrotów turbiny musiałby ją hamować.
itd itd myślałem żeby to zrobić na arduino ale chciałbym by ten sterownik miał wyświetlacz na którym mógłbym sprawdzać statystyki produkcji prądu i fajnie by było zebym miał dostep do tych statystyk przez internet, a tu już bardziej spisze się chyba raspberry pi. Nie wiem na czym lepiej byłoby to wykonać
#hobby #pytanie #pytaniedoeksperta
@Gacek_: Obojętnie. Ja bym to zrobił na esp8266.
Np wyswietlanie, archiwizacja i zmiana ustawień robisz na rPi - dostaje ona po np modbusie aktualne dane i je obrabia.
Całość krytycznej infrastruktury oprzyj o algorytmy pracujące na np AVR (arduino), tak by mogło być samodzielne i w razie awarii nadzorcy, dalej poprawnie pracowało.
Btw jaka moc turbiny i ile kWh w akumulatorach?
Do tego tańsze niż arduino.
I brak problemu braku ramu. Są też OTA updates np. przez.. stronę internetową stworzoną na serwerze urządzenia :D Stamtąd można też je łatwo konfigurować