Wpis z mikrobloga

#programowanie Czy jest ktoś kto ogarnia #prestashop na poziomie pisania modułów?

Serwis, który przekazuje zamówienie z platformy marketplace do podpiętego sklepu na PS (tworzy w nim zamówienie).

Ze sklepu można drukować karty przewozowe dla danego dostawcy usług (Inpost, DPD itp.) jeśli zamówienie wpada do panelu ze sklepu.

Pytanie jest następujące: czy taką kartę przewozową można utworzyć, jeśli zamówienie wpadnie poprzez API?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wyrelworelowany:
Generalnie to co opisujesz to integracja - połączenie dwóch niezależnych środowisk przez API.

Za mało precyzyjnie pytasz. Jeśli masz już moduł który ci importuje zamówienia z marketplace do PS to etykiety przewozowe powinieneś sobie bez problemu wygenerować dla Inpost (modułem inpostu) i DPD (modułem dpd) oba z tego co się orientują pozwalają na tworzenie paczek z zamówień które są w bazie i jest to na tyle elastyczne dla administratora,
  • Odpowiedz
@Deykun:

Zakładamy, że mam jakiś moduł: Inpost, DPD, Apaczka itd.

Przypadek 1: Zamówienie w panelu pochodzi ze sklepu (ktoś wszedł na stronę sklepu, zrobił zakup).
Przypadek 2. Zamówienie pochodzi z zewnątrz (zostało utworzone poprzez API), z marketplace
  • Odpowiedz
@Wyrelworelowany:
Ok, rozumiem.

Zlecam tworzenie takiego modułu, i firma twierdzi, że w przypadku, gdy zamówienie jest po API, nie można pobrać danych nt. na przykład wybranego paczkomatu (kod paczkomatu), tak, aby użyć go do generowania karty przewozowej i trzeba się spinać z API Inpost żeby to banglało.

Z tego by wynikało, że oni nie mogą pobrać kodu paczkomatu jeszcze przed integracją żeby mieć pełne dane o zamówieniu a powinni - nie
  • Odpowiedz
@Wyrelworelowany:
Nie wiem gdzie generujesz zamówienia po stronie API, ale jeśli tam nie mogą zdobyć tych informacji to winny jest marketplace - nie rozumiem też jak to jest skoro biorą zamówienia z marketplace to muszą mieć informacje o tym, że wybrano Inpost i Paczkomat X, jeśli nie mają informacji, że wybrano paczkomat X ale mają info, że w inpoście etykieta Y jest przypisana do tego zamówienia i dopiero na tej
  • Odpowiedz
  • 0
@Deykun marketplace jest mój, wysyła co chcę i jak chce.

Tu wszystko się rozbija o samą końcówkę. Komplet danych jest już w PS. Na podstawie tych danych (tego zamówienia) chcę zrobić kartę przewozową.

Inaczej rzecz ujmując. Chcę, aby osoba, która obsługuje sklep "X" mogła obsłużyć zamówienie z marketplace w identyczny sposób jak robi to z zamówieniami, które wpadają "normalnie" (że sklepu).
  • Odpowiedz