Wpis z mikrobloga

Mircy czy wie ktos jak zadac pytanie w google zeby dostac odpowiedz?
Chodzi mi o porownanie cen produktow rolnych (ziemniaki czy inne warzywa oraz jablka czy inne owoce) ze wzgledu na kraj pochodzenia. Czyli np ile w polsce kosztuja ziemniaki polskie vs. "zagraniczne" itp.
Za cholere nie potrafie wpisac zapytania w google-moze ktos zna jakies stronki z danym (nawet nie do konca wiem jak zapytanie wpisac)
Nie wiem jak to otagowac :P
#rolnictwo ? #gospodarka ?
  • 37
wy widzicie w mediach ze "daja odszkodowania" a w rzeczywistosci #!$%@? dają...

@siodemkaxx: szacun ze nie bluzgasz tylko rozmawiasz - moze oboje sie czegos dowiemy. Ze tak sparafrazuje:
"Wy widzicie w mediach ze gornik zarabia 8k, wuja robi i ma milion przywileji" (I tak nie uwierzysz ale to "nie do konca" prawda - a raczej gowno prawda.)

Wy widzicie 83000 gornikow majacych 14 (czyli de facto 13 pensje) ale nie widzicie
co jest niby lepszej jakosci z importu z rolniczych produktow?

@siodemkaxx: Tak szczerze? a Skad mam wiedziec skoro w sklepach nie ma kraju pochodzenia?
Podalem jako przyklad ze MOZE SIE TAK ZDARZYC ze z importu bedzie lepsze ale wszystkim sie wmawia "kupujcie polskie mimo ze drozsze ale dlatego drozsze bo mamy nizsze doplaty" No ja CIe prosze
@gorzki99 jak to podniesie? Mamy i tak najtansza żywność w europie... wiekszosc produktow rolnych szczegolnie owoce i warzywa kupuje od nas caly swiat lącznie z rumunią, bulgaria czy ukrainą... jakby bylo gdzies tsniej to by brali tam gdzie taniej nie?
polskie jak jest drozsze w markecie to dlatego ze market taka cene wystawił... nie "drozsze bo doplaty mniejsze"...

@siodemkaxx: kolejny raz powtorze (ale juz ostatni - obiecuje)

Mnie jako klienta nie do konca interesuje skad sie bierze cena w markecie.
jesli mam ziemniaki A po 3 pln i ziemniaki B po 7 pln i nie roznia sie jakoscia to biore te po 3.

No i nie interesuje mnie ktore sa z
@gorzki99 bywa i tak ze market kupi ziemniaka z niemiec za 1.3 zł i wystawi za 0.99 zl promocje na 2 dni zeby zbic ceny krajowego, to jest ogromne lobby które reguluje ceny u nas... rolnik ma gowno do gadania w starciu z marketami
Ciebie nie interesuje a powinno, niemiec kupi niemieckie nawet jak będzie droższe, na tym budują gospodarke...
niemiec kupi niemieckie nawet jak będzie droższe, na tym budują gospodarke...

@siodemkaxx: tylko ze niemca na to stac. A ten biedny niemiec ktorego nie stac kupi tnsze. (czytales co napisalem o 3 rodzajach konsumenta? )
@gorzki99 skonczcie z tym ze kogos stac a kogoś nie... stac cie na samochod za 100k i telefon za 6k ale nie stac na jabłko za 5zł... bo żywność to ma byc tania i najlepszej jakości, dla mnie to żałosne tlumaczenie w obecnych czasach...
tac cie na samochod za 100k i telefon za 6k ale nie stac na jabłko za 5zł... bo żywność to ma byc tania i najlepszej jakości, dla mnie to żałosne tlumaczenie w obecnych czasach...

@siodemkaxx: nie stac mnie na samochod za 100k i telefon za 6k (inaczej-moze i by mnie bylo stac ale nie mam na tyle pieniedzy zeby nimi szastac. Ostatni "drogi" telefon ktory kupilem to byl samsung s4 zaraz
no to zrozumiales ze nie ma tanio i dobrze, żywność będzie tylko droższa z roku na rok bo zmienia sie klimat i rosna wszystkie koszty jej produkcji, trzeba sie przyzwyczaić

@siodemkaxx: ale dlaczego mowisz mi cos co ja dobrze wiem (I NIE O TYM JEST DYSKUSJA) Przypominam ze dyskusja jest o tym
JAKIE W POLSCE SA CENY ZYWNOSCI WYPRODUKOWANEJ W POLSCE A JAKIE TEJ SPROWADZANEJ
To bylo moje pytanie. I nadal
@gorzki99 ale co ty myslisz ze ktos ci pojedzie do marketu i zapyta o faktury po ile kupili polskiego ziemniaka a po ile dunskiego czy niemieckiego? Nie ma takich danych jesli nie jesteś księgowym albo dyrektorem handlowym danej sieci... to nie USA
ale co ty myslisz ze ktos ci pojedzie do marketu i zapyta o faktury po ile kupili polskiego ziemniaka a po ile dunskiego czy niemieckiego?

@siodemkaxx: jezus maria jozef duch swiety i co tam jeszcze chcesz
ILE RAZY MAM PISAC ZE MNIE NIE OBCHODZI ZA ILE MARKET KUPIL?
MNIE OBCHODZI ZA ILE JA KUPIE

Serio czego nie rozumiesz?

A teraz riposta na Twoje "rolnicy sprzedaja tanio a to posrednicy zawyzaja ceny":
@gorzki99 30 lat temu produkoaalismy 1/10 tego co teraz...
Jak #!$%@? chcesz wiedzieć co ile kosztuje teraz w sklepie na półce to idz do sklepu i zobacz xD tak piszesz ze nie da sie zrozumieć o co ci chodzi...
Rolnik jak ma produkowac to nie ma czasu na sprzedawanie, kiedy wy to zrozumiecie...
Oznaczenia kraju pochodzenia sa prawie na wszystkim w sklepach...