Aktywne Wpisy
Maurelius +491
Mówcie, co chcecie, ale to jest stary, dobry, propaństwowy Tusk - podejmujący trudne i niepopularne decyzje, które na pewno odcisną się negatywnie na sondażach KO, ale konieczne i długofalowe, zgodne z interesem i bezpieczeństwem PAŃSTWA. Coś, czego pisowcy NIGDY nie potrafili zrobić, bo każde ich działanie było podejmowane w oparciu o badania jak odciśnie się ono na słupkach poparcia.
#sejm #polityka #bekazpisu #ukraina #wojna #rolnictwo
#sejm #polityka #bekazpisu #ukraina #wojna #rolnictwo
źródło: chrome_e2poHibVMS
Pobierz
chuopiszcze +141
Uśmiechnięta Polska i nareszcie właściwa kolejność rozwiązywania palących problemów Polaków.
Mamy to! 🤡
#sejm #bekazlewactwa #polityka
Mamy to! 🤡
#sejm #bekazlewactwa #polityka
źródło: Screenshot_20240222_131706_X
Pobierz

Chodzi mi o porownanie cen produktow rolnych (ziemniaki czy inne warzywa oraz jablka czy inne owoce) ze wzgledu na kraj pochodzenia. Czyli np ile w polsce kosztuja ziemniaki polskie vs. "zagraniczne" itp.
Za cholere nie potrafie wpisac zapytania w google-moze ktos zna jakies stronki z danym (nawet nie do konca wiem jak zapytanie wpisac)
Nie wiem jak to otagowac :P
#rolnictwo ? #gospodarka ?
a w google to nie wiem co wpisz, moze "potrzebuje #!$%@? informacji".
np ziemniaki
ile kosztuje kg ziemniakow "made in pl" vs. "made in gdzie indziej"
Nie chodzi mi o jakies egzotyczne porownania typu truskawki czy inne banany. Ziemniaki, buraki, kapusta czy cokolwiek takiego. Chce poprostu dorwac dane jak to wyglada - ile kosztuje polski "X" w polskim sklepie a ile ten sam "X"
w polskim sklepie ale sprowadzony zza granicy
Ale o ile w innych dyskusjach zazwyczaj potrafilem znalesc odpowiednie dane o
W kraju X dany produkt wyprodukowany kraju X kosztuje tyle a ten sam wyprodukowany w kraju Y tyle?
@fiir: no i spoko :) moze sie uda ze kazdy dowie sie tego co che :)
Tak tylko sie wytlumacze:
W dyskusji ze znajomymi nie o to chodzilo - bo kazdy sobie zdaje sprawe ze "od rolnika do kanapki" droga dluga i kazdy musi zarobic:
-posrednik (musi zaplacic min za paliwo do tira ktorym tego pomidora
@implpl: dokladnie tak (z tym ze nie interesuje mnie z czego sie to bierze(na tym etapie dyskusji)-jestem klientem koncowym i kieruje sie kryterium jakosc/cena. Jesli nawet cena jest wyzsza ale jakosc to usprawiedliwia to towar moze byc z pl, de, rus,
Dlatego wlasnie chce sie dobic do danych jaka (i czy wogole) jest roznica. (Potem podraze skad
@fiir: Wlasnie ze w moim przypadku to dziala w druga strone. Ja mam gdzies czy to polskie, ruskie, niemieckie, z marsa czy wenus. Jesli stosunek cena/jakosc jest ok to kupuje. Wlasnie ze znajomymi byla dyskusjana ten temat i sie zastanawialismy jak to wyglada cenowo.
(a podatki i inne haracze oddaje majac za to jedno wielkie nic a raczej sponsoruje w
1. Tam jest sezon na to a u nas jeszcze nie
2maja lepszy klimat dla danej uprawy
3. Maja tańsza siłe robocza i wieksze doplaty
-zalega plycej
-mniejsze koszta wydobycia
itp. itd
Chodzi mi o sam fakt ceny no bo nikogo nie interesuje dlaczego ze wegiel zza granicy jest tanszy-sprowadzajmy bo tanszy i zamknijmy kopalnie. Niestety jesli jest mowa o "towarach rolniczych" to narracja sie odwraca: "trzeba byc patriotom - kupujmy polskie mimo
@siodemkaxx: ile razy mam powtarzac ze mnie to malo co interesuje?
Ja sie dorzucam do gospodarki poprzez haracze zwane podatkami, skladkami, daninami itp. (i nie mam z tego nic - zadnych doplat, zadnych odszkodowan bo deszcz, bo sucho, bo slonce, bo snieg, bo
1. 90% biedoty, ale umyslowej która w reklamie w tv usłyszy ze w biedrunce czy lidli tanio i leci kupuje tam wspiera gospodarki niemiec i Portugalii
2. 10% która mysli, czyta etykiety, patrzy na kraj pochodzenia i sklad a nie tylko na cene...