Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Miraski czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak wygląda sprawa z odliczaniem paliwa od przychodu w JDG.
Jak to wygląda w przypadku umowy użyczenia?
Kupiłem samochód od mamy i zastanawiam się czy go w ogóle przerejestrować bo pewnie więcej mi wyjdzie za OC niż przytnę na paliwie.
Czy korzystając z samochodu na podstawie umowy użyczenia mogę odliczać 75% kosztów tak jak w przypadku auta prywatnego?
#kiciochpyta #dzialalnoscgospodarcza #ksiegowosc #podatki
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@py-jter: czy to 50% i 75% istnieje dlatego że będę wykorzystywał też samochód do celów prywatnych i po prostu moge brać fakturę za każde tankowanie, nawet jak jadę np do znajomych?
Czy może jednak jest tak że powinienem zbierać tylko 'sluzbowe' faktury?

Chodzi mi w skrócie o to czy te stawki procentowe są dlatego że używam też samochodu w celach prywatnych
  • Odpowiedz
  • 0
@py-jter: mam strasznego mindfucka bo w moim przypadku nie jestem współwłaścicielem samochodu (mam mniej niż 25 lat i OC jest conajmniej niekorzystne).

Jedna opcja jest umowa użyczenia oraz wprowadzenie samochodu do rejestru środków trwałych - 50% i 75%
Oraz zwykle korzystanie z tego samochodu i odliczanie 50% i 25%
  • Odpowiedz
  • 0
@py-jter: czyli jeśli samochód w papierach nie jest mój to mogę śmiało brać faktury na swój NIP i odliczać według najpodlejszej stawki. Tylko czy w tym przypadku powinienem zbierać faktury tylko z celów służbowych czy prywatnych również?
  • Odpowiedz