Mirki, mój tato zapomniał opłacić OC, spóźnił się o 5 dni, jutro mamuśka ma skoczyć i je opłacić, czy w związku z tym spóźnieniem mogą pojawić się jakieś konsekwencje ze strony ubezpieczyciela? (PZU)
@BooB: jeśli poprzednia polisa byla oplacona i byla na ojca (nie po zbywcy) to wznowiła się automatycznie jeśli nie, to jest przerwa nawet jak przyszły blankiety listem
@Jestem_Tutaj: @ruum: tata dalej nim będzie jeździł jak tylko mamuśka zapłaci, chodzi mi tylko i wyłącznie o reakcję PZU za te 5 dni opóźnienia ( ͡º͜ʖ͡º) Generalnie mogę zapłacić od ręki przelewem przez neta, ale u nich w biurze jak płacisz to ZAWSZE jest taniej niż na tych bankietach co przychodzą poczta :D
Generalnie mogę zapłacić od ręki przelewem przez neta, ale u nich w biurze jak płacisz to ZAWSZE jest taniej niż na tych bankietach co przychodzą poczta
@BooB: jeśli płacisz przed końcem okresu ubezpieczenia to tak, jeśli po to po prostu masz automatycznie wznowione OC solo bez ochrony zniżki, nnw, itd.
@kamilsonik: to jeśli by jechał samochodem i został zatrzymany bez tego OC, ale samochód stoi w garażu.
@BooB: niestety to tak nie działa :p zapewne przyjdzie kilka tysiecy kary.
UFG posiada własne narzędzia do typowania nieubezpieczonych kierowców. Nie warto więc ryzykować i rezygnować z zakupu obowiązkowego ubezpieczenia, licząc, że to się nie wyda. Z podsumowania pierwszych 9-miesięcy 2019 r. wynika, że do wykrycia 75% przypadków braku obowiązkowego ubezpieczenia pojazdu
@hejk4: no tak, była w PZU i dalej będzie w PZU, tylko zapłacić zapomniał bo było na tym druczku co dają potwierdzenie do 15/07, całkiem zapomniał, dopiero dziś się zorientował :)
@BooB: ja po 3 dniach się zorientowałem, że nie mam OC i na szybcika zadzwoniłem do mojego agenta pzu żeby mi przedłużyła i jak zapytałem czy będzie jakaś lipa to mi powiedziała że nie na 100%, ale jak zostanę wytypowany przez kogoś tam i do tego dojdą to kilka stówek kary i za rok mogę dostać
@BooB: jeśli była to polisa, która wznowiła się automatycznie, to powinniśmy naliczyć odsetki za zwłokę. Nie powinna to być duża suma ;) Jeśli mama poszła opłacić składkę w naszym oddziale, to jego pracownik powinien to sprawdzić.
Mirki, mój tato zapomniał opłacić OC, spóźnił się o 5 dni, jutro mamuśka ma skoczyć i je opłacić, czy w związku z tym spóźnieniem mogą pojawić się jakieś konsekwencje ze strony ubezpieczyciela? (PZU)
jeśli nie, to jest przerwa nawet jak przyszły blankiety listem
@BooB: samochód może i być zarośnięty, ale ubezpieczenie musi być. Nie można wyrejestrować tymczasowo.
Komentarz usunięty przez autora
@BooB: jeśli płacisz przed końcem okresu ubezpieczenia to tak, jeśli po to po prostu masz automatycznie wznowione OC solo bez ochrony zniżki, nnw, itd.
@BooB: niestety to tak nie działa :p zapewne przyjdzie kilka tysiecy kary.