Wpis z mikrobloga

Właśnie ogłoszono wyrok w głośnej sprawie dotyczącej nagrywania przez mieszkańca posiedzenia komisji Rady Gminy Bielsk Podlaski. Przypomnijmy tę historię:
- Policja uznała nagrywanie posiedzenia komisji wbrew woli radnych za zakłócanie porządku.
- Sąd rejonowy orzekł, że mieszkaniec realizował swoje prawo, a nie zakłócał porządek.
- Policja odwołała się od tego wyroku.
- Sąd Okręgowy w Białymstoku oddalił apelację Komendy Powiatowej w Bielsku Podlaskim!
Jawność Górą! A tu opisywaliśmy szerzej tę sprawę..
__
#prawo #prawodoinformacji #niebojsiepytania #ciagniemywladzezajezyk #watchdogpolska #bielskpodlaski #policja
  • 43
@Watchdog_Polska: Byłem po zajęciach z prawa administracyjnego (akurat przerabialiśmy dostęp do informacji publicznej) u profesora z tym kazusem i roześmiał się na głos z absurdu tej sytuacji oraz interpretacji przepisów prawnych. Dobrze, że jeszcze jest u nas sprawiedliwość
nie policja. Konkretny funkcjonariusz.

@BajerOp Świetny krok na bierność policjantów. Gdybyś to wprowadzuł to żaden nie podejmowałby czynności, bo najwyżej straci. Niepotrzebne ryzyko, bo sąd jeszcze inaczej sprawę oceni, a policjant to nie sąd - czasem musi działać nie rozeznując się w pełni w okolicznościach. Nawet nie odnosząc się do tej sprawy to po wprowadzeniu takich regulacji miałbyś unikającą pracy policję.
Byłem po zajęciach z prawa administracyjnego (akurat przerabialiśmy dostęp do informacji publicznej) u profesora z tym kazusem i roześmiał się na głos z absurdu tej sytuacji oraz interpretacji przepisów prawnych. Dobrze, że jeszcze jest u nas sprawiedliwość

@Janusz_Sportu: Dobrze, że chociaż nauce ta sprawa się przydała. ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Pozdrawiamy!
policja powinna pokryć koszty wszystkich spraw w rejonie

@Xizor: to by ich nauczyło! przecież nie są finansowani nieswoich pieniędzy! ohhh wait...
- Policja uznała nagrywanie posiedzenia komisji wbrew woli radnych za zakłócanie porządku.

No to jeszcze jestem w stanie pojąć. Nie przyznać racji, ale zrozumieć.

- Sąd rejonowy orzekł, że mieszkaniec realizował swoje prawo, a nie zakłócał porządek.

No i tutaj wszystko w porządku.

- Policja odwołała się od tego wyroku.

A w tym miejscu już tylko pasuje mi mem:
Pobierz RandomowyMirek - > - Policja uznała nagrywanie posiedzenia komisji wbrew woli radnych...
źródło: comment_1595018200VZqek4LdUP0kiOVDXAI8Mb.jpg
policja powinna pokryć koszty wszystkich spraw w rejonie przez rok za zmuszenie sądu do zajmowania się tak oczywiście bezzasadną sprawą.

@Xizor: Policji to nie robi różnicy, bo to i tak nasze pieniądze.
@Xizor: nie policja. Konkretny funkcjonariusz.

@BajerOp: KOMENDANT. Z prywatnych pieniędzy. Ty myślisz, że krawężnik ma coś do gadania? Ale gówno prawo to gówno policja EOT

Poza tym komendant ma z naszych podatków faktycznie ładną wypłatę, więc nie widzę problemu.