Wpis z mikrobloga

Mirki, chcę wam przedstawić ciekawy projekt komunikatora działającego bez dodatkowej infrastruktury. https://meshtastic.letstalkthis.com/
Generalnie kupuje się takie urządzono które ponoć ma do 10 km zasięgu. Transmija nie jest zbyt szybka ale do tekstu wystarczy
https://pl.aliexpress.com/item/4001178678568.html?fbclid=IwAR1cvbCBO04BJMmJT7iFL-SqrYLGX9XGyPis0Awp_bGn5ef4ywho4bQqiPM

Chciałbym się pobawić czymś takim, ale samemu to kiepsko, czy ktoś może tym się bawi w #lodz?
Zastanawiam się którą też wersje wybrać, u nas można korzystać z 863 i 433 MHz .
#eletronika #diy #krotkofalarstwo
kepak - Mirki, chcę wam przedstawić ciekawy projekt komunikatora działającego bez dod...

źródło: comment_1594900049gCTFtBijIk2ACYqHRiS0N7.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@technic: @bgrzegorz: @brakloginuf:
Dodam jeszcze, że urządzenia potrafią rozsyłać dane dalej, więc im więcej urządzeń tym większe zasięgi możnaby robić. Trzeba by przetestować zasięgi ale możliwe jest pokrycie miasta siecią i chatowanie bez dodatkowej infrastruktury.

Long range - a few miles per node but each node will forward packets as needed
  • Odpowiedz
@bgrzegorz: Protokół TCP nie jest zbytnio efektywny. Działa ale powoduje stosunkowo duży narzut. Do przesłania tekstu nie musisz go używać, gwarantuje on tylko że dane zostaną dostarczone bez uszkodzenia i pozwala utrzymywać połączenie.
Chodziło mi o to że przeglądanie stron w dniu dzisiejszym przy takich prędkoścaich byłoby praktycznie niemożliwe dlatego że czasem jeden js potrafi ważyć ponad megabajt.
Co nie zmienia faktu że po dodaniu danych naprawczych idzie tym przesyłac
  • Odpowiedz
@technic: a jakby ktoś postawił jakieś forum bez js? nie da się przesyłać stron po udp?
@kepak da się dostać do takiej sieci z internetu? nody połączone zwykłym netem z czasem mogłyby zamienić się w fizyczne połączenia jak już będzie ich więcej
  • Odpowiedz
@bgrzegorz: da się. Ogólnie jest to możliwe ale mało opłacalne. Myślę że najszybszym rozwiązaniem byłoby postawienie sobie takiego w pełni śmigającego forum lokalnie i synchronizacja tylko różnic w danych jakie się pokawiają (a te różnice to zwykły tekst po prostu)
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@bgrzegorz @technic Akurat jeśli chodzi o koncept forum to mam dosyć poważne wątpliwości odnośnie ciągłości dostarczania danych i sytuacji w której jakiś pakiet nie dojdzie. Dlatego lepsza wydałaby się koncepcja czatu a'la IRC
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@bgrzegorz Nie wiem bardziej chodzi mi tutaj o kwestie programistyczne. Urządzenie mogłoby nawet w teorii być podłączone do zew. serwera.
  • Odpowiedz