Wpis z mikrobloga

@Darth_Gohan: Pewnie tak. Parki też zaniedbane. Chociaż jak ostatnio byłem to nie było jeszcze tragedii, ale to było dawno. Z Tarnogajskim to jest taki problem, że za cholerę nie chcą go przerzedzić od strony Bogedaina. Nawet RO nie jest w stanie powiedzieć dlaczego tak jest.

@Chillvent: ? Deweloperka rusza po drugiej stronie ulicy, a nie od strony US ;)
@RozowaZielonka: Jestem innego zdania. Trawniki powinno się kosić. Zwłaszcza tam gdzie mogą one prowadzić do niebezpiecznych sytuacji np. drogowych. Nie muszą być ścinane do gołej ziemi, ale przystrzyżone na odpowiednią długość. Wysokie trawy mają jedynie plus w postaci magazynowania wody. Po pewnym czasie niezadbane są siedliskiem kurzu, roztoczy, kleszczy, chwastów niekiedy też Barszczu Sosnowskiego. To są te plusy dla człowieka?

Konkluzja jest prosta. Trawniki powinno się kosić i o nie dbać
@marian1881: Podejrzewam, że w tym miejscu to do czasu nie będzie przeszkadzać. Potem z pewnością ktoś wyrazi swoje zdanie na temat tego nieskoszonego trawnika i będzie trzeba podjąć odpowiednie środki.
Po pewnym czasie niezadbane są siedliskiem kurzu, roztoczy, kleszczy, chwastów

@Domciu: Chaszcze pochłaniają kurz z dróg, a nie go generują, a roztocze to masz na swoim dywanie czy w łóżku, a nie w trawie. Chwastów tam też nie ma, bo to nie pszenica czy kukurydza, aby kwiaty czy oset były chwastem. Może kleszcze, ale nie wiem co im sprzyja.

@RozowaZielonka: @Domciu: Mieszkam w Warszawie. U mnie ograniczono koszenie do
@Domciu: Wszystko zależy od tego jaka jest polityka miasta. Jeśli jest jasna i tłumaczy się mieszkańcom co i jak to nikt nie będzie ulegał narzekaczom. Oni zawsze są niezależnie od tego co się robi.
@Domciu: ponoć protesty były żeby nie kosić bo susza była a zieleń utrzymuje sporo wilgoci.
W lubuskim podobnie, krzaki po dwa metry a pod blokiem to mi żyto rośnie xDDD
@marian1881: We Wrocławiu z tą polityką jest średnio. Nie jest ona przynajmniej dla mnie jednoznacznie zdefiniowana. Niekiedy pół trawnika jest skoszone, a drugie nie i nie chodzi tu o to, że paliwko się skończyło lub firma odpowiedzialna za koszenie kosi wyłącznie do wyznaczonego miejsca. Gdzie na przestrzeni lat wszystko było koszone razem.

Chaszcze pochłaniają kurz z dróg, a nie go generują, a roztocze to masz na swoim dywanie czy w łóżku,
@RozowaZielonka: Czy ja na Ciebie zareagowałem: O #!$%@?, kolejna co pieprzy o tym, że trawa magazynuje trawę i to jest najważniejsze, a inne aspekty z tym związane odchodzą na boczne tory? Gdzie susza to tak naprawę pitu, pitu, gdyż takiego deszczowego i stosunkowo chłodnego lata we Wrocławiu dawno nie było?

Trochę kultury. Mamy odmienne zdanie i trzeba to uszanować.
1. Wysoka trawa może być czynnikiem, który może przyczynić się do spowodowania