Aktywne Wpisy

Polska5Ever +156
Jaką jedną najważniejszą radę dalibyście osobom wchodzącym teraz w dorosłość (rocznik 2006 xD) z perspektywy osoby dorosłej?
Można bazować na swoim doświadczeniu.
#wykop30plus #wykop30club #glupiewykopowezabawy #pracbaza #studia #heheszki
Można bazować na swoim doświadczeniu.
#wykop30plus #wykop30club #glupiewykopowezabawy #pracbaza #studia #heheszki
źródło: 8m9df2
Pobierz
kamil1014 +1131
Zrobię małe podsumowanie bo niektórym się w głowach pomieszało:
1. Wprowadzenie bk0% to kryminał za który ludzie z PO powinni zapłacić (przyłączę się do protestu jeśli będzie)
2. PiS to nadal najgorszy rząd w historii i powinni być rozliczani
3. Konfederacja to nadal partia ruskich agentów destabilizujących państwo i powinna wylądować pod progiem
Dziękuję za uwagę
#bk0 #bekazpisu #bekazpo #bekazkonfederacji #nieruchomosci #polityka
1. Wprowadzenie bk0% to kryminał za który ludzie z PO powinni zapłacić (przyłączę się do protestu jeśli będzie)
2. PiS to nadal najgorszy rząd w historii i powinni być rozliczani
3. Konfederacja to nadal partia ruskich agentów destabilizujących państwo i powinna wylądować pod progiem
Dziękuję za uwagę
#bk0 #bekazpisu #bekazpo #bekazkonfederacji #nieruchomosci #polityka

Chcę kupić arduino tylko sam nie wiem które, zastanawiam się pomiędzy UNO a MEGA, bo różnica ilości pinów jak i pamięci jest duża
Cyfrowe: 14 | Analogowe: 6 na 32KB- UNO
Cyfrowe: 54 | Analogowe: 16 na 256KB- MEGA
Różnica w cenie to 94/168 PLN - nettigo
Tak wiem, że to zależy do czego będę to używał - dlatego pytam Was posiadaczy, czy żałujecie np że kupiliście UNO i teraz wam brakuje złącz albo że kupiliście MEGA i większość pinów leży odłogiem?
W głowie mam kilka projektów ale raczej są to proste motywy, ale pewnie kiedyś pojawią się bardziej skomplikowanego.
Dodam że programować umie i lutownice zdarza mi się trzymać w ręce.
Drugie pytanie dotyczy ethernet shielda, da się znaleźć tańszy zamiennik, ewentualnie sam moduł a resztę dorobić? Bo cena tego shielda jest nieproporcjonalnie duża bo przekracza koszt samego Arduino - 150zł.
Jeżeli bym się zdecydował na UNO to raczej biorę UNO z Ethernetem zespolone w jednej płytce za 2 stówki, są jakieś wady takiego rozwiazania?
Ostatnie pytanie dotyczy gdzie najlepiej i najtaniej kupić cały ten stuff, w polskim necie widzę króluje Nettigo, na #!$%@? znowu można znaleźć fajne zestawy/starter kity np. http://www.ebay.com/itm/uno-r3-starter-kit-motor-servo-RFID-Ultrasonic-relay-Temperature-for-arduino-/151098701091?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item232e2f3523
A jeżeli chodzi o sprawę zamienników to główną płytkę chce oryginalną, reszta może być zamiennikami bo moim zdaniem warto dopłacić te kilka zł i wesprzeć tak genialny pomysł.
Pytanie kieruje do posiadaczy Arduino a nie teoretyków.
Komentarz usunięty przez autora
Wracając do pinów - jeżeli potrzebujesz obsługiwać np. bardzo dużo diod led to i tak nie robisz każdej diody na osobnym pinie, tylko stosujesz jakieś interfejsy szeregowe, podobnie możesz robić z wejściami. Mój
Kolejny argument na rzecz UNO, w mikrokontroler z MEGA występuje z tego co widzę tylko w wersji SMD, do tego jest kilkukrotnie droższy.