Wpis z mikrobloga

#arduino #pytanie

Chcę kupić arduino tylko sam nie wiem które, zastanawiam się pomiędzy UNO a MEGA, bo różnica ilości pinów jak i pamięci jest duża

Cyfrowe: 14 | Analogowe: 6 na 32KB- UNO

Cyfrowe: 54 | Analogowe: 16 na 256KB- MEGA

Różnica w cenie to 94/168 PLN - nettigo

Tak wiem, że to zależy do czego będę to używał - dlatego pytam Was posiadaczy, czy żałujecie np że kupiliście UNO i teraz wam brakuje złącz albo że kupiliście MEGA i większość pinów leży odłogiem?

W głowie mam kilka projektów ale raczej są to proste motywy, ale pewnie kiedyś pojawią się bardziej skomplikowanego.

Dodam że programować umie i lutownice zdarza mi się trzymać w ręce.

Drugie pytanie dotyczy ethernet shielda, da się znaleźć tańszy zamiennik, ewentualnie sam moduł a resztę dorobić? Bo cena tego shielda jest nieproporcjonalnie duża bo przekracza koszt samego Arduino - 150zł.

Jeżeli bym się zdecydował na UNO to raczej biorę UNO z Ethernetem zespolone w jednej płytce za 2 stówki, są jakieś wady takiego rozwiazania?

Ostatnie pytanie dotyczy gdzie najlepiej i najtaniej kupić cały ten stuff, w polskim necie widzę króluje Nettigo, na #!$%@? znowu można znaleźć fajne zestawy/starter kity np. http://www.ebay.com/itm/uno-r3-starter-kit-motor-servo-RFID-Ultrasonic-relay-Temperature-for-arduino-/151098701091?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item232e2f3523

A jeżeli chodzi o sprawę zamienników to główną płytkę chce oryginalną, reszta może być zamiennikami bo moim zdaniem warto dopłacić te kilka zł i wesprzeć tak genialny pomysł.

Pytanie kieruje do posiadaczy Arduino a nie teoretyków.
  • 9
@crosfire: czy taniej to napewno ale czy lepiej to już nie, wolę iść na łatwiznę i kupić gotowca, nie raz płytki wytrawiałem, Ardu mógłbym też sam polutować ale chce mieć oryginalne, czyste, ładne, wspominałem też że chce wspomóc projekt. Pomijając względy estetyczne to jak bym miał wytrawiać płytki to wogóle mi arduino nie jest potrzebne, poradze sobie na Atmelu. Ardu traktuje jako platformę projektowo-testową gotowe projekty i tak przeniosę na Atmela,
@nawri: pinów nie powinno Ci brakować, mam UNO już prawie rok i to nigdy nie było problemem. 32KB to de facto też jest bardzo dużo, jeżeli dobrze kojarzę to nawet całkiem duże projekty nie zajmowały więcej niż 10KB.

Wracając do pinów - jeżeli potrzebujesz obsługiwać np. bardzo dużo diod led to i tak nie robisz każdej diody na osobnym pinie, tylko stosujesz jakieś interfejsy szeregowe, podobnie możesz robić z wejściami. Mój
@Caroo: w dalszych planach mam automatykę pokoju, 2 lampy, żyrandol podwójny, taśma led, roleta, regulacja kaloryfera, ekspres do kawy, no i wiadomo kilka czujników - sterowanie przez ethernetshielda i jak fundusze wystarczą to siłownik na skrzydło okienne i może RFID na drzwi - wiem dużo tego oczywiście biorę pod uwagę rejestry przesuwne. Pewnie po drodze coś dojdzie. Pewnie po pewnym czasie wszystko przeniosę na laminat z Atmegą, prototypował będę na Ardu.
@nawri: mi się wydaje że UNO będzie w sam raz - wejścia/wyjścia zawsze można powielić.

Pewnie po pewnym czasie wszystko przeniosę na laminat z Atmegą

Kolejny argument na rzecz UNO, w mikrokontroler z MEGA występuje z tego co widzę tylko w wersji SMD, do tego jest kilkukrotnie droższy.