Wpis z mikrobloga

W 2019 Największym eksporterem czekolady i batoników czekoladowych w Europie były Niemcy 640 000 ton (czyli 30% wkładu), na drugim miejscu uplasowała się Belgia z ilością 300 000 ton (14% wkładu), następnie Holandia z ilością 290 000 ton (13% wkładu) a na czwartym miejscu Polska 230 00 ton (10% wkładu trochę mnie to zdziwiło ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). I... dzisiaj jest dzień czekolady, smacznego :) Znalezisko
Dane Eurostat / Reddit

#ciekawostki #polska #europa
R.....r - W 2019 Największym eksporterem czekolady i batoników czekoladowych w Europi...

źródło: comment_1594109008Jd0Bc18r912uCbYj0tgo5W.jpg

Pobierz
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czekolada ma akurat tyle kakao ile powinna mieć.

@zenitram: Jak uważasz, że jest ok gdy ciemna deserowa czekolada ma 15% kakao to nie wiem co ci powiedzieć. Produkcja czekolady w Polsce to straszne g---o od lat i robi się coraz gorzej.
  • Odpowiedz
@Aaandrzej Jak 15% to jak to może być czekolada deserowa :)? Co do reszty to ci powiem, że nie masz racji i generalizujesz pewnie na podstawie jakiegoś przykładu. Po pierwsze czy mówisz tylko o czekoladach produkowanych w Polsce wyłącznie na polski rynek? Nawet jeśli to też się nie zgodzę bo i tu znajdziesz normalne produkty takie jak wszędzie w Europie... Po drugie nie wiem czy wiesz, ale są w naszym kraju
  • Odpowiedz
@zenitram: Mówię o tych, które są sprowadzane do Chicago, czyli tych samych które są w Polsce. Jedyne, które mają przyzwoitą zawartość kakao to te, na których jest napisane dużym drukiem 70% itp. Dodatkowo masz wszelkiego rodzaju słodycze pokrywane czekoladą. Tam ilość cudów rośnie, masz na przykład delicje (chociaż nie używają już tej nazwy) Wedla gdzie jest napisane, że są w czekoladzie "deserowej" i ona ma te kilkanaście % zawartości kakao.
  • Odpowiedz