Wpis z mikrobloga

"Z punktu widzenia wiktymologii i psychologii jest to niewyobrażalna sytuacja, że ofiara przebacza swojemu oprawcy i jeszcze prosi, żeby prezydent go ułaskawił od środka karnego i pozwolił na utrzymywanie normalnych kontaktów. To przypadek niespotykany w skali światowej – komentuje prof. Brunon Hołyst, kryminolog. – Jestem pełen zdziwienia, oburzenia i mam przekonanie, że ma tutaj miejsce niewiarygodność co do faktów – dodaje i podkreśla, że „w sytuacji konfliktowej wspólne mieszkanie dzieli, a nie łączy". Komentarz jednego z największych polskich autorytetów w dziedzinie kryminologii.
https://www.rp.pl/Sadownictwo/307029893-Watpliwosci-wokol-laski-prezydenta-Dudy.html
#polityka
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@muwieszeptem: sprawa jest już wyjaśniona, ale oPOzycja grzeje ją w kampanii, bo im sie to opłaca. Jak teraz czuje się ofiara? Co będzie gdy wypłyną jej dane osobowe? Czy ktoś się nad tym zastanawia?
  • Odpowiedz
@muwieszeptem: sprawa budzi wątpliwości, ale to jest całkiem normalne. Trzeba wziąć pod uwagę jakie są fakty - skazany odsiedział wyrok, pojednał się z rodziną, a ofiara mu przebaczyła. Ułaskawianie nie dotyczyło kary, a zakazu zbliżania się i wnioskowała o to pokrzywdzona...
To co robią takie paszkwile jak fakt jest obrzydliwe. Mam nadzieje, że przez tą sprawę nikt nie odbierze sobie życia...
  • Odpowiedz