Aktywne Wpisy
mrocznegacie +257
Do wygrania Król Złoty - Zygmunt I Stary
To zwykłe rozdajo.
Losowanko w niedzielę o 16-17
Do tego czasu macie szansę na wygranie tego pięknego banknotu.
Warunek jak zwykle: nie zielonka, plusik oraz koment obowiązkowy (omijam plusujące boty)
To zwykłe rozdajo.
Losowanko w niedzielę o 16-17
Do tego czasu macie szansę na wygranie tego pięknego banknotu.
Warunek jak zwykle: nie zielonka, plusik oraz koment obowiązkowy (omijam plusujące boty)
Mirki przymierzam się do kupna mieszkania z ogródkiem w 4 rodzinnym budynku. Mam wypatrzone fajne osiedle w całkiem spoko cenie deweloperskiej (6 tys/m2), w Warszawie. Od czego zacząć, co sprawdzić? Czytałem o prospekcie informacyjnym, że na start poprosić. Materiały?
Jak to wygląda z kredytem i rezerwacja? Teraz rezerwuje i do kiedy muszę załatwić kredyt? Oddanie jest na czerwiec 2021. Kredyt jest tylko na nieruchomość czy mogę dołożyć +100 tys na urządzenie? Będę mieć ok. 20-30% na wkład własny, chciałbym w miarę krótki kredyt, by nie dokładać do niego zbyt duzo (20 lat?), 3 tys miesięcznie spokojnie mógłbym płacić raty. Kredyt do wzięcia z przyszła żona (sierpień), oboje umowa o pracę.
Z góry dzięki za podpowiedzi i ewentualnie odesłanie do ciekawych linków i poradników
@majkidelta: Zwykle zakup na rynku pierwotnym zaczyna się od podpisania umowy rezerwacyjnej. Służy ona głównie do uzyskania kredytu. Po otrzymaniu wstępnych decyzji finansowych i podpisaniu umowy deweloperskiej wydawana jest decyzja ostateczna*. Po podpisaniu umowy kredytowej z bankiem następuje wypłata kredytu w transzach czyli ratach na rachunek powierniczy prowadzony dla dewelopera przez bank. Harmonogram płatności rat jest zwykle ustalany na podstawie harmonogramu budowy inwestycji.
*w niektórych bankach procedura jest inna i można otrzymać ostateczną decyzję bez podpisanej umowy
@majkidelta: Harmonogram płatności będzie zależał od konkretnej inwestycji, ale zwykle pierwsze zaczynają się od razu po podpisaniu umowy deweloperskiej.
Jeśli umowa rezerwacyjna jest związana z opłatami to polecam wcześniej sprawdzić zdolność kredytową. Możesz to zrobić udając się do banku, doradcy lub w przypadku