Wpis z mikrobloga

Zona się uparła na zakup pralko-suszarki, ja jestem trochę przeciw bo średnie ma to parametry, ale z drugiej strony nie mam gdzie wstawić dwóch urządzeń więc to jedyny kompromis. I teraz pytanie używa ktoś z was takiego dobrodziejstwa ? Ma to sens ?

Interesuje nas model:
https://m.oleole.pl/pralko-suszarki/lg-pralko-suszarka-f2j6hm1w-lg.bhtml

Jakieś opinie ?

#agd #pralka #pralkosuszarka
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Tylko bardziej to kwestia funkcjonalności ,
Bo w tych slimach mieści się 7-8kg prania i 5 suszenia , duże pranie trzeba na dwa razy i tak i tak.

Dwa że podobno nie do końca dosuszaja i nie do końca można zrezygnować z tradycyjnego wieszania pranie

No i trzy to koszty, jeden cykl prania i suszenia zużywa 4-5x więcej energii niż sama pralka.
  • Odpowiedz
@cholek089: Ja mam, natomiast inny model. Bodajże coś od beko, miało dobre opinie. Ubrania są w 99% suche chociaż czasem zdarza się (gdy jest ich za dużo) że są lekko wilgotne, ale to serio jak bęben jest już pełny. Chociaż można temu chyba zaradzić ustawiając suszenie na nieco dłuższe, ale do tej pory zdarzyło mi się chyba dwa razy, że ubrania były wilgotne.

Co do prądu to nie wiem do
  • Odpowiedz
  • 0
@erni13 właśnie o to chodzi, dzięki za opinie !

@akuku69 właśnie to sa minusty tego urządzenia :/ bo przy dobrej pogodzie za friko tyle samo schnie :p

@levusek1992 trwa od 4h w górę i koszty :zuzycie prądu na cykl pranie i suszenie to jest 5-6 razy więcej i ten sam cykl zużycie wody do 3x więcej, rocznie takie urządzenie już się odbije na rachunku za prąd i wodę.
  • Odpowiedz
  • 0
@levusek1992 jak masz miejsce to dobrym rozwiązaniem jest oddzielna suszarka, działa to dobrze i zużywa mniej więcej podobną ilość energii jak pralka. Wszyscy którzy mają oddzielne urządzenie sobie naprawdę chwala to rozwiązanie co do 2w1 zdania podzielone :/
  • Odpowiedz
  • 0
@levusek1992 są różne niektóre podłącza się do kanału wentylacyjnego bo wynikiem suszenia jest tylko para (chyba kondensacyjne i one są droższe ale dzialaja super) , albo druga opcja przy tradycyjnych to odplyw lub wbudowany pojemnik który opróżnia się recznie więc wtedy podłącza się tylko do prądu.
  • Odpowiedz
  • 0
@vegeciak dzięki za fachowa opinie :) wydaje mi się że się i tak zdecydujemy i awaryjnie suszarka bedzie a ja będę miał spokój a to bezcenne:p Z tego co widziałem po twoich wpisach to z samej pralki jesteś chyba zadowolony ? Czy coś się zmieniło w tej kwestii ?
  • Odpowiedz
@cholek089: Z funkcji pralki jestem zadowolony. Jest ekstremalnie stabilna (od nowości nie przesunęła się ani o milimetr), względnie cicha i ma wystarczające dla mnie programy (bawełna - ok. 1:30h, pościel - ok. 1:40h i szybki - ok. 30 min). Jedyne minusy to niewielki bęben (niektóre pralki slim przy tych samych rozmiarach zewnętrznych mają głębszy) i brak możliwości zredukowania ilości płukań (w bawełnie są 3 i można dodatkowo dodać czwarty, bez
  • Odpowiedz
  • 1
@kris03 kupiłem i moje odczucia są takie jak pisał @vegeciak. Pralka jest ok, dużo cichsza niż ta którą mieliśmy wcześniej , bardzo dobrze odwirowuje rzeczy , po wyjęciu praktycznie nie ma w nich wody i nawet na suszarce schna szybciej, trochę mały bęben na sama pralkę . Co do suszarki to jest i działa ale to raczej funkcja suszenia niż pełnoprawny zamiennik suszarki, rzeczy drobne nawet daje rade, jakieś
  • Odpowiedz
w trakcie suszenia wydobywa się nieprzyjemny zapach podgrzewanej gumy

@cholek089: W moim przypadku ten zapach w lekkim stopniu przenosił się niestety także na ubrania. Głównie z tego powodu (ale także z powodu bardzo mocnego gniecenia ubrań przy nieco większym załadunku) całkowicie zrezygnowałem z opcji suszenia i (do czasu zakupu oddzielnej suszarki) przeprosiłem się z druciakiem. Po prostu za każdym razem gdy nosiłem koszulkę wysuszoną w pralko-suszarce czułem ten drażniący zapach
  • Odpowiedz
@cholek089: @vegeciak:
No jak będę miał większy metraż to pewnie osobnej będę szukał, ale nie na 22 m2 :D
@cholek089:
Pewnie ją wezmę, możesz mi powiedzieć ile ma rzeczywiście głębokości z przednim panelem i ile z otwartymi drzwiczkami?
  • Odpowiedz
  • 0
@vegeciak tak jak napisałem to pralka z funkcją suszenia ma tą funkcję ale do wolnostojącej suszarki jej daleko. Traktujemy to jako dodatkówa funkcją i awaryjnie coś można wysuszyć.
Zalety wolnostojącej suszarki znam dobrze i jeszcze dwa lata wytrzymam bez bo jesteśmy we dwójkę. Docelowo planuje dom i napewno wtedy wygospodaruje miejsce na oddzielne urządzenie bo jest to naprawdę mega komfort.

@kris03 jutro rano ci zmierzę:)
  • Odpowiedz