Wpis z mikrobloga

#ck2
Witam serdecznie @Khaine:

Tak sobie patrze na rozwój królestwa i na twoje prawo dziedziczenia monarchii elekcyjnej i na wyznaczonego dziedzica jakiego pokazałeś.

A na mojego dziedzica 37 letnią córkę bez żadnego dziedzica,.. w primogeniturze,.. to aż mnie zaczeło denerwować co ten chłop taki jakiś mało jurny i nie potrafi sprawić mi wnuka,.. jako jego teściowa chyba bym mu głowę rozbił o kant stołu.

Zacząłem się zastanawiać nad zmianą prawa dziedziczenia na Ultimogeniuturę, bo chciałem by dziedzic po objęciu tronu jeszcze był na tyle w młodym wieku - by od jak najwcześniejszych lat uczestniczył na wojnach.

Ultimogenitura też zaproponowała mi całkiem niezłego kandydata 18 letnią córkę w wieku rozrodczym - akurat wymarzony kandydat na następce tronu, tyle w tym przypadku też zacząłem się zastanawiać, a co jak mój władca długo nie będzie umierał i ta ładna 18letnia córka się zestarzeje do ponad 30 - już nie będzie aż takim obiecującym kandydatem i może wypadałoby mianować jakiegoś wnuka ?

Mój wybór padł na Monarchię Elekcyjną i sobie jeszcze przed jej wyborem porobiłem kilka obliczeń - ilość wasali, ilość potencjalnych elektorów.

Jako, że wasali miałem 77 sztuk - to się ucieszyłem, bo to by oznaczało głosowanie praktycznie każdego na samego siebie, a nie jakiegoś wyszczególnionego kandydata, by taki zyskał co najmniej 10 głosów, a mi pozostanie tylko przekupić 10 najtanszych głosów, podebrać innemu kandydatowi jakiś głos by miał -1 i raczej wychodziło by to na bez problemowe wybranie kandydata.

Rozpoczołem od rozegrania kilku możliwych scenariuszy - zniszczenia wszystkich tytułów Cesarskich oprócz głównego, a potem zostawić wszystkie tytuły cesarskie i tam też wprowadzić elektorat - i doszedłem do zaskakujących wniosków.

https://cdn.discordapp.com/attachments/655808064728858624/726452478651924550/Prawo_Dziedziczenia.png

Z tego co tutaj jest opisane i jak zrozumiałem, to w tytule którym zostało ustawione TO prawo dziedziczenia, elektoratami są osoby o niższej randze o 1, w tym uwzględnić należy jeszcze książąt - którzy mają prawo głosować zarówno w królestwach jak i Cesarstwach.

Policzyłem na szybko swoich wasali (limit 38 lub 39 na 36 czyli trochę przekroczony)
31 baronów
2 książęta (1 książe plemienny) 2-1 = 1
44 Królowie (4 buntowników jakiegoś króla, 2 króli o ustroju plemiennym) 44-6 = 38

38 +1 - 39 czyli dokładnie tyle ile wynosi mój limit wasali i z tego co myślałem będę miał najwyżej 39 elektorów w Cesarswie.
Całkiem nieźle pomyślałem - najwyżej się kupi głos elektora w zamian za 400 sztuk złota - jakby jakoś było mi to potrzebne.

Rzeczywistość okazała się trochę inna (tutaj przejdźmy do wariantu tylko jednego Cesarstwa Imperium Słowian)

Otóż się okazało, że mam tylko 14 elektorów i zacząłem drążyć dlaczego tak się stało (przecie mam 44 króli to powinni głosować, a tak się nie dzieje u wszystkich)

Doszedłem do wniosku, że prawo głosowania mają tylko ci wasale rangi książęcej i króla - ale tylko ci co wchodzą w skład tego imperium de jure.

Chwile później sprawdziłem ile królestw wchodzi de jure do mojego cesarstwa i okazało się, że jest ich 19 a głosów tylko 14 i zacząłem sprawdzać dlaczego tak się stało.

Otóż jest tak dlatego, że kilka tytułów królewskich zostało skumulowanych u jednego władcy - np. Król Polski mający prawo głosowania jest jednocześnie Królem Pomorza, Czech, Litwy itp.

Jakby te tytuły były oddzielnie - to każdy ma prawo głosu i było by ich 4 - a że władcą w tych tytułach jest jedna osoba, to głos jest tylko jeden

W taki sposób ograniczyłem nieco ilość głosów elektora króli z 19 do 14. (bo książęcych de jure nie mam żadnych)

Pozostali królowie i książęta w teori mający prawo do głosowania nad wyborem następcy cesarza nie należą de jure do tego Cesarstwa i nie mogą głosować.

Ciekawa sprawa jeszcze była z kochanym Waldkiem z Sandomierza mającego tytuł królewski - on ma stolicę w Sandomierzu i jest królem (w teori jego stolica znajduje się w moim imperium, ale prawa do głosowania niema, bo jego tytuł królewski jest z poza cesarstwa i nie zalicza się de jure do tego Cesarstwa)
Kochany Waldek a taki poszkodowany ;D

Co do drugiego wariantu z cesarstwami, które nie mają żadnego królestwa de jure i są tylko na papierze zacząłem podejrzewać - że jak tutaj nikogo niema de jure to nikt nie będzie głosował za wyjątkiem właściciela tego tytułu czyli mnie ;D
Plan sprytny bo tylko jeden głos ;D

W praktyce zadziałało to całkiem inaczej - jak zobaczyłem, że głosujących jest ponad 28 wasali - myślę sobie co jest,,.. do ch..a wafla.

Po sprawdzeniu okazało się, że nie są to absolutnie wszyscy moi wasale, bo tutaj nie głosują wasale biorący udział w głosowaniu imperium Słowian - tylko wszyscy pozostali.
Zaczynam się, zastanawiać jakim prawem oni głosują.

I wygląda to tak, oni mają prawo głosować w tych cesarstwach - bo nie są częścią żadnego tytułu Cesarskiego w którego posiadaniu jestem, a tych do których jeszcze należą to nie zamierzam tworzyć.

W praktyce wyszło tak:
Że mają oni prawo głosu, ale ich głos jest gó.. warty, bo nie jest on prawo mocny i ich głos się nie liczy ;D
chyba że głosują na mojego kandydata, bo jak na innego to się on nie liczy ;D

Powiem ci, że to jest bardzo ciekawa sprawa i pozostanie to chyba moje ulubione prawo dziedziczenia - bo wyznaczyłem sobie 4 letnią wnuczkę i zgodziło się 5 elektorów z uwagi na to że,.. "to jest prestiżowa kobieta?"
Chwile później zobaczyłem, że w wieku 4 lat ma 3,500 prestiżu ;D
Także nawet głosów elektora nie muszę kupować ;D

Btw. Buntownicy są zaliczani jako tymczasowi wasale de jure, a plemienni nie są zaliczani wcale jako wasal do limitu tak jak buntownicy - a mimo to jeśli będą należeć de jure do twojego cesarstwa to będą mieli prawo głosu - ale zawsze kogoś można przekupić ;D

Pozdrawiam serdecznie.
maniek50005 - #ck2 
Witam serdecznie @Khaine: 

Tak sobie patrze na rozwój królest...

źródło: comment_1593271598oTSY09GSJeIHOLXMwvQrIK.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniek50005: Tylko twoi bezpośredni wasale odpowiedniego poziomu mają cokolwiek do powiedzenia. Czyli w moim wypadku wicekrólowie/królowie i książęta którzy są bezpośrednio pode mną.

Osobiście nie mam żadnych problemów z utrzymaniem elekcji w ryzach jeśli tylko dbam o to aby nie mieć zbyt wielu książąt bezpośrednio pod sobą. Co ciekawe nawet jak mam tytuł np Króla Polski czy innego Pomorza bezpośrednio pod sobą, to jak go oddam komuś innemu to nie
  • Odpowiedz
@maniek50005: Swoją drogą jaki masz dochód z tak dużego obszaru? Bo zauważyłem, że królestwo mi rośnie a moje dochody nie za bardzo, bo rozmiar domeny się niezbyt zmienia niezależnie od tego jakie wielkie mam imperium.
  • Odpowiedz
@Khaine: U mnie najbardziej dochodową grupą są państwa feudalne z podatkiem ustawionym na 20% - niema się co dziwić skoro jest ich tak dużo.

Drugą grupą jest handel z 2 punktów handlowych które posiadam na jedwabnym szlaku i są to bezpośrednio moje punkty (jako władca feudalny możesz postawić punkt w dedykowanych miejscach na mapie)

trzecie i czwarte grupy są jakoś mało
maniek50005 - @Khaine: U mnie najbardziej dochodową grupą są państwa feudalne z podat...

źródło: comment_1593276907BMYviEf5slCTlyBXshh302.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz