Wpis z mikrobloga

ostatnio już chyba minęła moda na dzieci z depresją, teraz jest moda na posiadanie dziecka z autyzmem. z-----e filmy, które pokazują, że autyzm to jakaś supermoc wcale nie pomagają. ADHD też ostatnio mocne w wynikach i też jest moda na jego posiadanie, chociaż o tym się już wcześniej słyszało xd #dzieci
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@KRCZVSK: my tu mówimy o sytuacjach, że czasami jedno dziecko w klasie jest normalne - nie ma niczego zdiagnozowanego, a rodzice się nakręcają i opowiadają jakie to ich dziecko nie jest przez te diagnozy wyjątkowe xd
to przeczy rozkładowi normalnemu wśród populacji
  • Odpowiedz
  • 44
@Defined: to samo było z astmą. Też się nasłuchałam za młodu, że mam modną chorobę, a ja serio wypluwałam płuca bez leków
  • Odpowiedz
@Defined: Jak chodziłem do szkoły to świadomość rodzicielska na temat - przyjmijmy - atypowości dopiero raczkowała i gdyby nie zawziętość mojej mamy w dostrzeganiu tej "wyjątkowości", to pewnie nie skończyłbym nawet zawodówki. Moim zdaniem to dobry trend, tak czy inaczej, a ci rodzice, którzy przykładają należytą uwagę do problemów swoich dzieci, nawet jeśli wygląda to karykaturalnie, są o niebo lepszymi rodzicami niż ci, którzy by to olali albo traktowali jak
  • Odpowiedz
  • 19
@Defined: tego sobie nie wyobrażam. Wiem za to, że moje dziecko ma autyzm i nie jest to modna przypadłość. A przynajmniej nikomu nie życzę dziecka z czymś takim w pakiecie
Za to te kombinujące matki robią to po to, żeby ich pociechy miały dodatkowy czas na napisanie egzaminów. Korkuje to poradnie psychologiczno-pedagogiczne
  • Odpowiedz
  • 2
@pacjent_0: kwestionowanie ustaleń i teorii to podstawa nauki. Jeżeli znaczna część zaczyna odbiegać od normy, to należy zadać pytanie jakie są tego powody, a nie optymistycznie twierdzić, że tak ma być
  • Odpowiedz
@Defined: a te dane o odbieganiu od normy to wyciągnąłeś z badań, czy wyssałeś z palca? Przez takie p---------e właśnie potem ludzie z poważnymi problemami jak depresja/adhd/autyzm czy nawet jak widać astma mają potem problemy, bo nie sa traktowani poważnie. Przyczyniasz się do pogarszania się jakości życia takich osób, powinieneś się wstydzić.
  • Odpowiedz
  • 2
@kjubikul: Moda na ADHD - dziwnym trafem zaczyna rosnąć od zamknięcia ludzi w domach. Hipoteza: przyczyną ADHD są portale typu tiktok/youtube shorts/instagram reels, ale kapitałowi bardziej opłaca się leczyć skutki (leki na ADHD, których brakuje), niż przyczynę. Aby to zrobić, należy znormalizować posiadanie ADHD.
Defined - @kjubikul: Moda na ADHD - dziwnym trafem zaczyna rosnąć od zamknięcia ludzi...

źródło: modanacovid

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@czemuztak: jeżeli masz dziecko z jedną z tych przypadłości, to przepraszam, nie miałem intencji obrażać takich ludzi. Ja po prostu kwestionuję przede wszystkim, że autyzm to supermoc tak jak to próbują pokazać portale i wyśmiewam ludzi, którzy szukają swoim dzieciom przypadłości na siłę, bo jak każde dziecko ma, to moje też musi mieć
  • Odpowiedz
@Defined: typie, powołujesz się na metodę naukową a na podparcie swoich tez masz screen z google trends, który nie dowodzi niczego. Nie wiem co jest większą głupotą to, czy twoje stygmatyzowanie ludzi z problemami. Wiem że skomplikowane problemy najłatwiej sobie przetłumaczyć na chłopski rozum, ale takie tłumaczenie sobie rzeczy których nie rozumiesz do niczego cię nie doprowadzi, oprócz do tego że wszyscy będą się z ciebie śmiali.
  • Odpowiedz
  • 0
@kjubikul: No i te dane, to zapotrzebowanie na leki na ADHD:

Z danych przekazanych przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego wynika, że w 2023 r. lekarze wystawili recepty na ok. 891 365 opakowań leków zawierających substancję czynną Methylphenidati hydrochloridum, podczas gdy w 2024 r. liczba ta wzrosła do ok. 1 480 066 opakowań.

Chodzi więc o wzrost zapotrzebowania o ponad 50 proc. rok do roku.

https://www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/Wzrost-popytu-na-te-leki-o-50-proc-Pacjenci-jezdza-nawet-kilkaset-kilometrow-do-apteki,268366,6.html

Jeżeli wzrasta zapotrzebowanie na leki, to
  • Odpowiedz
@Defined Leki na ADHD to też niezła zabawa dla dorosłych. Ogólnie to nie ogarniasz chyba za bardzo tych kwestii (np. wykres z googla), ale rozumiem, że chcesz się pośmiać. A śmiech to zdrowie. PS Wyśmiewanie depresji prowadzi bezpośrednio do samobojstw i uzależnienia od psychotropów.
  • Odpowiedz
  • 17
@Defined: przejrzyj sobie tag przegryw, jakieś 90% tych osób wymagało pomocy już na etapie szkoły, no ale wtedy było to wymyślanie leczone paskiem
  • Odpowiedz