Wpis z mikrobloga

Jak nauczyć się regexów?
Znam zaledwie tylko podstawy postawów, czyli pewnie mniej niż 1% możliwości regexa, czasami pytam ludzi aby napisali mi jakiś regex, lub nawet na wykopie,
piecie dla mnie jakieś czary które działają, ale jak się nauczyliście tak czarować?

Znacie jakiś poradnik który w przyjazny sposób takim głąbom jak ja wytłumaczy jak czarować?
Wszystkie poradniki które znajduje, to już jakaś czarna magia, a wszystko co sam potrafię wyczarować to (.*).

#regex #programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spejseks: Szkoda, że jeszcze nie powstał jakiś projekt z wykorzystaniem AI który sam by tworzył regexy.
Można by było wrzuć jakiś przykładowy tekst i powiedzieć AI co ma z nim zrobić, później by generowało regexa.

Jeżeli ktoś kto kiedyś stworzy na pewno zarobi na tym grubą kasę.
Oddaje pomysł, jak ktoś chce to zrobić to proszę bardzo.
Będę pierwszym użytkownikiem ^_^
  • Odpowiedz
@Hauleth: W sumie to tylko takie ciekawostki, pokazujące co można w regex zrobić, ale nadal nie uczy mnie od podstaw, dlatego chce dziś wieczorem pouczyć się z adresu który podał @spejseks.

Ale twój adres jest naprawdę ciekawy, kudos for you.
  • Odpowiedz
@spejseks @Hauleth W ogóle rok 2020 dla mnie to szaleństwo, wielkie zmiany po latach, od 2011 roku hostowałem wszystko na dedyku od OVH (itunix.eu jak i korotkiewicz.eu), ale zmieniam całą politykę na serverless, dlatego piszę teraz własny system komentarzy + kudos który może działać serverless, nie znalazłem systemu komentarzy które działają serverless więc postanowiłem sam napisać taki, wczoraj udostępniłem pierwszą wersję i od razu zdobyłem 6 starów na githubie <3
  • Odpowiedz
@spejseks: To nie takie trudne wbrew pozorom, pierwsza wersja już działa na kucos.js.org.
Trochę więcej trzeba pomyśleć niż jak się ma własny dedyk, ale i tak to świetna zabawa :)
  • Odpowiedz