Aktywne Wpisy
Vermeerrr +4
W jaki sposób zainwestować w siebie kwotę 5 tysięcy? Jakieś kwalifikacje, które uczynią mnie atrakcyjną na rynku pracy?
#praca #inwestycja #finanse #pieniadze #kursy
#praca #inwestycja #finanse #pieniadze #kursy
bombastick +99
Onuce - Przewodów hurr durr Upaina chce wciągnąć NATO bezpośrednio w wojne hurr durr
Dron nad Morzem Czarnym onuce - hahaha Amerykany cieniasy hahahaha
#ukraina #rosja #wojna #ruskapropaganda
Dron nad Morzem Czarnym onuce - hahaha Amerykany cieniasy hahahaha
#ukraina #rosja #wojna #ruskapropaganda
Mój pierwszy santoku (。◕‿‿◕。)
#chwalesie #gotujzwykopem
Docelowo zamierzam się nauczyć, ale trenować chyba lepiej na jakiś gorszych nożach?
Zakladasz na grzebiet klingi i ostrzysz z zachowaniem idealnego kąta
A co sadzicie o takim nozu? https://www.amazon.de/dp/B00P7PSH26/?coliid=I1KK3I1IGFM3MT&colid=3G6UQSNR7KTVZ&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it
Rozowa jest dosyc mocno zaintersowana kupnem dobrych nozy. Warto?
Gorąco polecam niemieckie wyroby np. Wusthof (używają ich studenci Cordon Bleu). Jak nie masz budżetu na Wusthof’a, to Victorinox jest też bardzo często używany przez profesjonalistów. Dla prawdziwego pasjonaty polecam noże ze stali węglowej, ostre jak brzytwa ale
Potwierdzam, Victorinox to jest klasa
Europejskie noże mają ostre obydwie krawędzie, japońskie tylko jedną (w zależności czy kucharz jest prawo lub leworęczny). Ostrząc taki nóż na tej ostrzałce po prostu go zniszczysz.
No i na pewno w tej samej cenie dostaniesz lepszy jakościowo produkt niż jakiś import najniższej klasy noża z Japonii.
@kwitnaca-wisnia: No to to jest nóż dla oburęcznych, bo ma obie krawędzie ostre :)
Nawiasem mówiąc, to japońska ostrzałka, tej samej firmy co nóż i dedykowana do ostrzenia tych noży.
W Kappabashi w tej cenie dostaniesz co najwyżej pokrowiec albo kamień do ostrzenia ;-)
No ale niech Ci służy jak najdłużej i najlepiej!
natomiast inni po prostu mają problem z powtarzalnymi ruchami i dla nich powstały prowadnice, itp
W tym czasie raz go podostrzałem, (choć bardziej, żeby wypróbować ostrzałkę, niż z potrzeby).
Jeśli chodzi o moją opinię, jestem naprawdę zachwycony ergonomią krojenia tym nożem.
Może nie mam zbyt dużego porównania, bo przesiadłem się na niego z zestawu Fiskarsów, ale ten nóż jest nieporównywalnie bardziej wygodny podczas krojenia. Świetnie leży w dłoni, choć to pewnie kwestia indywidualna.
Więc zdecydowanie polecam.
Jeśli chodzi
Kształt Santoku nie przeszkadza po przestawieniu się z tradycyjnych ostrzy i "noża szefa kuchni"? Miesiąc bez ostrzenia i braku widocznego braku ostrości to według mnie dobra rekomendacja - kupię go. Dzięki!
Większy problem miałbym z przestawieniem się w przeciwną stronę.
Po miesiącu zauważyłem, że zwykły nóż szefa kuchni trochę ogranicza mi ruch cięcia, a ten Santoku pozwala na wygodniejsze, bardziej posuwiste ruchy ostrzem.