Aktywne Wpisy
A330 +336
Tak się spuszczają wszyscy (i słusznie) nad aferą z wypromowana burdelmama, a ja pragnę przypomnieć że nasi ukochani włodarze portalu wykop jarali się jak dzieci na możliwość wywiadu z bandytą, mafioza i gangsterem. Ciekawe co o "kobietach" powiedzial pan J.S. pani A.S., może o tych które mafia gwalcila, zmuszała do prostytucji albo wymuszala haracze? Tfu na was
#heheszki #moderacjacontent #afera #tvn #wykop
#heheszki #moderacjacontent #afera #tvn #wykop
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tu film: https://www.youtube.com/watch?v=riZfnPrk7OU
A tu znalezicho: https://www.wykop.pl/link/5554215/czytamy-nature-66-owoce-ktore-sie-nie-psuja-superhydrofobia-slepota/
W 66. odcinku "Czytamy naturę" opowiadam o:
1) 01:01 prostym przepisie na płyn spowalniający psucie się świeżych owoców i warzyw; #technologia
2) 10:45 powierzchniach superhydrofobowych, które wytrzymują drapanie nożem; #fizyka
3) 16:53 fotoreceptorach z nanoczątek złota, które mogą przywrócić widzenie - i to w podczerwieni. #medycyna
Źródła:
1) Jung, S., Cui, Y., Barnes, M., Satam, C., Zhang, S., Chowdhury, R. A., ... & Sassi, L. M. (2020). Multifunctional Bio‐Nanocomposite Coatings for Perishable Fruits. Advanced Materials, 1908291; https://doi.org/10.1002/adma.201908291
2) Wang, D., Sun, Q., Hokkanen, M. J., Zhang, C., Lin, F. Y., Liu, Q., ... & Zhou, Q. (2020). Design of robust superhydrophobic surfaces. Nature, 582(7810), 55-59; https://doi.org/10.1038/s41586-020-2331-8
3) Nelidova, D., Morikawa, R. K., Cowan, C. S., Raics, Z., Goldblum, D., Scholl, H. P., ... & Roska, B. (2020). Restoring light sensitivity using tunable near-infrared sensors. Science, 368(6495), 1108-1113; https://doi.org/10.1126/science.aaz5887
#nauka #liganauki #ligamozmow #gruparatowaniapoziomu #qualitycontent #conowegownejczer
Treść została ukryta...
https://onlinelibrary.wiley.com/action/downloadSupplement?doi=10.1002%2Fadma.201908291&file=adma201908291-sup-0001-SuppMat.pdf
Synthesis of coating solution.
The nanocomposite fruit coatings were prepared by dipcoating fruit into the nanocomposite solution.
The solution was synthesized by first, egg white
powder was dispersed into DI water 1:15 (w/v) by a magnetic stirrer for 15 min. After the
mixture was homogenized, the pH of the solution was adjusted to 10 by adding NaOH pellets.
Then, glycerol (30 wt.% of egg white powder) was added, and