Wpis z mikrobloga

@zmyslaw: ja jestem zdania, że nogi powinny iść w przód, a palce u stóp powinny być mocno zadarte w twoją stronę. w ten sposób wzmacniasz napięcie w mięśniach dwugłowych i w brzuchu, a stabilizacja podczas podciągania jest cholernie ważna dla zdrowia kręgosłupa
  • Odpowiedz
@zmyslaw: bez znaczenia w celach sylwetkowych, nie musisz go robić w pozycji gimnastycznej z nogami przed siebie i z zadartymi palcami. Przede wszystkim kręgosłup powinien być w neutralnej pozycji i nie było w nim przesunięć oraz spięty core. W tym celu wysunięcie samych ud do przodu i spięcie pośladka może pomóc (nie koniecznie również piszczeli i stóp).
  • Odpowiedz
@Kasahara: jakbyś zrobił choć raz popranie angażując brzuch, to byś zrozumiał o co mi chodzi.

Jak były jeszcze siłownie otwarte i robiłem IZO, to nie czułem rąk i brzucha w takim samym stopniu.
  • Odpowiedz
@kunegunda69: rozumiem o co chodzi. Ale to dość daleko wysunięta teza, że podciąganie to narzędzie do trenowania brzucha, bo dałem analogię, ze można trenować nogi na bench press - jakbyś raz poprawnie zrobił leg drive to byś zobaczył o co mi chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°). Wtedy dochodzimy do absurdu, że wszystko można przetrenować wszystkim. Np. biodro odchylając się w lat pulldown czy biceps przez triceps
  • Odpowiedz
podciąganie to narzędzie do trenowania brzucha

@Kasahara: a to nie to miałem na myśli. Chodziło mi o to, że brzuch też można sobie w fajny sposób zaangażować, o to mi chodziło. Bo jakby ktoś miał trenować brzuch na Pull UP, to faktycznie debilizm
  • Odpowiedz