Wpis z mikrobloga

Kolejny wyrób z szynkowaru - tym razem schab peklowany na mokro.

W solance leżał 6 dni, potem 24 h w przyprawach już zapakowany w szynkowarze. Parzony do uzyskania temp. wewnątrz wsadu 65 stopni. Wyszedł bardzo soczysty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzwykopem #jedzzwykopem #szynkowar #bojowkawedliniarska #wedlinydomowe #kuchcikmorski
Tryggvason - Kolejny wyrób z szynkowaru - tym razem schab peklowany na mokro.


W sol...

źródło: comment_1591951365kOs3QHkvzMUhLEdIP56zwT.jpg

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 0
@Sondokan: w przypadku schabu tez mi na sucho wystarczyły 2 dni, ale już szynka nie przeszła do końca. Ja robię raz w tygodniu jedną wędlinę i więcej bym nie przejadł sam bo rozowa je mało miesa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Ricx: nie nie. Szynkowar z mięsem (wsad to po prostu mięso, które użyłem) wkładam do garnka z zimna wodą, wsadzam termometr przez odpowiedni otwór i parze szynkę na wolnym ogniu do uzyskania temp wewnątrz miesa np 65 stopni. W międzyczasie zerkam na 2 termometr co by woda nie przekroczyła tych 75 stopni w przypadku schabu. Na czas parzenia nie patrzę. Średnio wychodzi minimum 2 h
  • Odpowiedz
  • 1
@depeszowiec: papryka słodka, chilli, czosnek niedźwiedzi, cząber, majeranek, pieprz czarny. Do solanki wywar z ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, kolendry, majeranku i czosnku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Tryggvason aaa czyli w samym środku szyneczki. Rozumiem. Kurde mam taki szynkowar dostałem kiedyś ale nigdy nie robiłem. Już czas. A to że zdjęcia miodzio. Ile tam szynki wkladasz
  • Odpowiedz
  • 0
@Ricx: około 1 kg. Nie wiem jakiej wielkości masz szynkowar bo są różne ( ͡° ͜ʖ ͡°) A odkąd robię szyneczki z szynkowaru to sklepowe poszły w odstawke.
  • Odpowiedz
  • 0
@Tryggvason a powiedz mi jeszcze jedna rzecz. Mięsko trzymasz w tej zalewie i potem obtaczasz przyprawami i wrzucasz do szynkowaru?? Aaa i czy używasz worka czy bezpośrednio wrzucasz do szynkowaru
  • Odpowiedz
  • 0
@Ricx: tak jak już obtocze w przyprawy to mięsko odzie na dobę do szynkowaru. Ja używam worków ponieważ zamawiając myślałem ze są konieczne. Jeśli masz szynkowar ze stali nierdzewnej to nie ma takiej potrzeby. Jak mi się skończą worki to nie będę już kupował ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz