Aktywne Wpisy
#nieruchomosci #polska taki wykres dzisiaj dostałem na poparcie argumentów, że Polacy nie chcą się rozmnażać bo wygodnictwo, szkoda tylko że na tym wykresie NAJBARDZIEJ POPULARNĄ odpowiedzią wśród mężczyzn (60%) jest argument NIE MAM WŁASNEGO MIESZKANIA
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
siwy-y +781
Jak można nie szanować Polskiej Policji? A szczególnie tej najlepszej z Zielonej Góry? Pół roku czekałem na jakiś odezew w sprawie przywłaszczenia sobie moich 6 stów w Biedronce przez goscia, który był bardzo dobrze widoczny na nagraniu, które bezzwłocznie zabezpieczyło Jeronimo (dla nich szczere podziękowania za szybką i profesjonalną reakcje), tym bardziej, że frajer płacił kartą, a nie gotówką xD
I Cyk umorzenie, a teraz znowu można wlepiać mandaty, żeby obywatel czuł
I Cyk umorzenie, a teraz znowu można wlepiać mandaty, żeby obywatel czuł
#nieruchomosci
Te mieszkania wrocily na rynek.
Powstaje ich mniej, bo spadl popyt. W 2019 r 70% popytu to polyt inwestycyjny!!!! To sa bardzo grozne dane
@SzitpostForReal: Potrafisz ten swój "długi post" podeprzeć jakimiś źródłami? Stawiasz dość odważne tezy, dodatkowo innym zarzucając kompromitację, więc wypadłoby przedstawić twarde dane...
Podalem przyklad najwiekszego dewelopera, notowanego na GPW, ze nawet on nie wstrzymal akcji, a dostosowal sie do presji na obnizki cen.
@PiccoloGrande: o jakie dokładne twarde dane z mojego posta, których nie możesz znaleźć w Google, Tobie chodzi?
@wojteksrz: Ja na nic nie liczę. Po prostu tak im się bardziej opłaca. Pożyjemy, zobaczymy.
W szczególności zależałoby mi na poparciu danymi poniższych sformułowań:
@PiccoloGrande: a to jest tajemnica handlowa, ale poczytaj oświadczenie związku deweloperów oraz ostatnie wywiady z nimi, bo tam jest ta informacja zawarta
nie wiadomo, zdecyduje rynek, ale obecnie na Catalyst nikt nie chce rolować obligacji deweloperów na starych warunkach
Nie zgadzam się z częścią tego co piszesz, ale chciałbym więcej takich dyskusji.
@sredni_szu: tak, nie ma szans na to, żeby każdy deweloper upadł, ale mocno kości zatrzeszczą u tych, którzy finansowali się dłużnie. Dodatkowo deweloper to kula śnieżna i nie może przestać działać na miesiące/lata, jak przyjdzie co do czego to właśnie Ci najwięksi będą uruchamiać nowe inwestycje które dodatkowo wywołają impuls na dalsze spadki cen.
@NaSmyczy: za 100k to ja za pare lat kupie ciag szeregowek na ursynowie (tylko musze uzbierac bo mam puki co 700zl i musze nowe opony na przod do mojego czinkusia kupic)
@SzitpostForReal: Zgadzam się, ale z drobnym ale. Jeśli giełda będzie cały czas nieproporcjonalnie rosnąć (i żeby zrobić 10 czy 15% nie trzeba będzie mieć nie wiadomo jakiego skilla) a
Teraz odplyw UA (oczywiscie, nie wyjada wszyscy, ale wystarczy 300-400k) i baza popytowa na mieszkania sie zmniejsza.
Nie sadze, ze spowoduje to masowa wyprzedaz, ale skutecznie ograniczy naplyw nowych inwestorow. Zmniejszenie popytu inwestycyjnego (raz jeszcze powtorze - 70% transakcji w 2019 r to popyt inwestycyjny!!!) doprowadzi do spadku cen