Wpis z mikrobloga

#unix #macos #apple #macbook

Jak wy do cholery możecie z tego korzystać. Pomagam siostrze z zadaniem domowym i to k-----y idzie dostać jaki ten system jest z------e nie intuicyjny.

Na szczęście jest terminal ale ogółem to nie polecam tego syfu
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sudo_exit: Wiesz co jest najbardziej nieintuicyjne w mac os dla kogoś, kto korzysta z windows? To, że nie trzeba niczego szukać w dziwnych miejscach :) Robisz właściwie wszystko z poziomu wyszukiwarki systemowej.

Windows 10 już zbliża się do tej prostoty, ale... Cały czas ta wyszukiwarka ma problemy z wyszukiwaniem.
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: normalnie, po prostu używamy go więcej niż przy pomaganiu siostrze w zadaniu domowym. Jak pierwszy raz miałem styczność z makiem to też byłem zagubiony.
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: Ale jakiś konkretny przykład tego braku intuicyjności może byś podał bo tak to ciężko w to uwierzyć. Ja po Macu jak siadam do Windowsa to szału dostaje bo nie mam integracji z iPhonem, gestów touchpada, wyszukiwania Spotlight itp itd.
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: Układ okienek hmm no ja mam wszystko na full screen i przesuwam sobie gestami na myszce czy touchpadzie oraz używam cmd+tab. Pliku tekstowego nigdy nie musiałem tak tworzyć bo jak coś skrobie drobnego to w systemowych notatkach ale rozumiem ze to może być problem dla kogoś. Myśle ze jak z każdym osem, cześć rzeczy to kwestia wprawy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Sudo_exit: MacOS ma swoją filozofię UI i jak ktoś korzysta z doskoku to może się zdziwić. Jak posiedzi dłużej to zazwyczaj już nie wraca do innych systemów m
  • Odpowiedz
tak głupia rzecz jak stworzenie pliku tekstowego na pulpicie

@Sudo_exit: Wystarczy zapamiętać, że w macOs/iOS nadrzędne są aplikacje, a nie pliki. Czyli najpierw otwierasz aplikację, w której chcesz coś zrobić, a potem to robisz. Z tego też względu zarządzanie plikami działa trochę inaczej (np. wszystkie zdjęcia Photos kopiuje do swojej bazy, nawet jeśli importujesz je z jakiegoś folderu na dysku).
  • Odpowiedz
  • 0
@Strus siostra sama nie ogarnia jak to się robi a jest w liceum i już rok ma tego macbooka.... Nauczyłem ją terminala i z nano sobie pisze więc nie jest źle
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: nano xD jeszcze jej Vima zainstaluj, ciekawe co będzie jak zechce to wydrukować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przecież w kontekście pliku tekstowego jest niemal dokładnie tak samo jak na Windowsie, otwierasz TextEdit albo Pages i piszesz w nowym pliku. Jedyna różnica jest taka ze na Windows pod prawym przyciskiem myszy możesz sobie utworzyć nowy plik tekstowy.
  • Odpowiedz