Wpis z mikrobloga

Sikorka, którą znalazłem wieczorem w sobotę, czuje się dobrze, bardzo szybko rośnie jej puch który pokrył niemalże całą powierzchnie ciała. Karmię ją co ok. 2 godziny gniecionym jajkiem na twardo i poję przegotowaną, letnią wodą ze strzykawki. Dzisiaj zacząłem dokarmiać ptaszka jeszcze pokrojonymi dżdżownicami. Wypuszczam go na około 1,5 godziny na dwór pod moim okiem. Zaczyna ptaszek uczyć się latać, potrafi już przelecieć około 2m. Mam kilka pytań.

O co mogę rozbudować jego dietę? Jakieś ziarno? A może słoninka?

Czy ptak da radę sobie na wolności gdy w końcu odleci?

Czy mogę go dokarmiać muchami domowymi?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

#ornitologia #ptaki #zwierzaczki #zwierzeta #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@f_l_o_w_e_r_j_u_c_e: Najlepszym wzorem do wykarmiania takich piskląt jest tzw. mieszanka Rogaczewskiej.
W Twoim przypadku najlepiej byłoby wziąć biały ser, i ugnieść z jajkiem na twardo na jednolitą masę. Z takiej masy można w wygodny sposób lepić kulki i podawać do dzioba np. z wykałaczki.

Ważnym składnikiem jest wapń, więc można dodać do wody trochę zwykłego syropu dla dzieci z wapniem.
Inną opcją jest podprażenie na suchej patelni skorupek z jajka,
  • Odpowiedz
Karmię ją co ok. 2 godziny gniecionym jajkiem na twardo i poję przegotowaną, letnią wodą ze strzykawki.

@f_l_o_w_e_r_j_u_c_e: Daj jej masło orzechowe. U mnie do tejj pory dokarmiam sikorki masłem orzechowym-dwie pary jedna modraszek i druga bogatek. Modraszki już przyprowadzały młode na jedzenie.
  • Odpowiedz
@f_l_o_w_e_r_j_u_c_e: Szuka sama jedzenia. Fantastycznie. :) Możesz jej jeszcze robaczki i owady podrzucać na ziemi, żeby ich szukała. Skoro jada mrówki to może podrzuć jej też gałązki z mszycami.
Ewentualnie usadzić ją na drzewku, gdzie chodzą jakieś gąsienice.
  • Odpowiedz