Wpis z mikrobloga

Mógłby mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć jak dokonać płatności w sklepie internetowym w bitcoinach?(,) Mam adres sprzedawcy i kwotę w bitcoinach do wpłaty. Istnieje jakiś prosty internetowy portfel na którym można wymienić USD np. z Revolut na bitcoiny i później zapłacić?
#kryptowaluty #bitcoin
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brrrbrrr: ?? Co to za szajs?
@kk887s: Ludzie jakieś kombinacje robią, że hajs z Revoluta na Coinbase czy Coinbase Pro wymieniają. Pewnie bez KYC się nie obędzie.

Jeśli do 200zł to może swap.ly? I przelej sobie na konto (np. Electrum)
  • Odpowiedz
@brrrbrrr: tam jest od 50 USD, jednak wolałbym wymienić ile potrzebuję i od razu się tego pozbyć
@fervi: czyli po prostu wpłacam odpowiednią ilość złotówek przelewem i dostaję bitcoiny na portfel? Właśnie założyłem wcześniej Electrum, ale nie do końca wiedziałem jak można wymienić pieniądze. Wiesz może ile trwa wpłata na portfel bez weryfikacji?
  • Odpowiedz
Wiesz może ile trwa wpłata na portfel bez weryfikacji?

@kk887s: Powinna dość szybko, ale sporym problemem są przelewy bankowe, które są raz na X czasu, więc nie zdziwię się jeśli dzisiaj przelejesz, a jutro dojdzie.

Ale tak; Bitcoiny na portfel. Warto nie wpłacać bezpośrednio sklepikarzowi właśnie z powodu przelewów itd, tylko sobie przelać na portfel i z niego słać dalej
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: Dzięki, mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak działa prowizja (fee) w Electrum i o co chodzi z tym suwakiem? Jeszcze co do swap.ly to mam wpłacić większą ilość złotówek niż pokazuje w przeliczniku żeby mieć pewność, że będę miał wystarczająco dużo bitcoinów w portfelu czy nie ma takiej potrzeby?
  • Odpowiedz
Mam adres sprzedawcy i kwotę w bitcoinach do wpłaty

Na swap.ly od razu wklej adres sprzedawcy i ustaw kwotę BTC tyle ile chce sprzedawca. Unikniesz w ten sposób opłaty za transfer bitcoina a na swap.ly kup szybkim przelewem expres elixir lub blik.
  • Odpowiedz
@kk887s: W Bitcoinie (i wielu krypto) płaci się fee, czyli opłatę transakcyjną. Electrum stara się (z różnym skutkiem) oszacować różne opłaty, a ty wybierasz suwakiem czy chcesz zapłacić więcej, by szybciej transakcja doszła czy mniej, bo możesz dłużej poczekać.

W sumie plaisant ma rację, jeśli byś to szybko ogarnął to możesz bezpośrednio ze swap.ly do sprzedawcy przelać
  • Odpowiedz
Mógłby mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć jak dokonać płatności w sklepie internetowym w bitcoinach?

@kk887s: Jak już zapewne sam widzisz, nie ma prostego rozwiązania. Bitcoiny są trudne wbrew temu co twierdzą kryptonaganiacze. Olej temat.

Na swap.ly od razu wklej adres sprzedawcy i ustaw kwotę BTC tyle ile chce sprzedawca.

@plaisant: Nie uda się wycyrklować co do satoshiego.
  • Odpowiedz
  • 0
@plaisant: Dzięki, chyba tak będzie prościej. Po otwarciu zlecenia jest opcja przelewu ekspresowego czy po prostu mam zrobić przelew blikiem? @fervi: Co masz na myśli pisząc „szybko ogarnął”? :)
  • Odpowiedz
  • 0
@plaisant: Jeszcze jedno pytanie, dostanę jakieś potwierdzenie, że sprzedawca otrzymał wpłatę czy tylko on będzie miał taką informację?
  • Odpowiedz
@kk887s: na twoim konie w banku będzie w historii przelewów odnotowana wpłata jeśli zrobisz to blikiem
zależy w jakim masz banku konto, może przyjść potwierdzenie na maila
  • Odpowiedz
@plaisant: Dziękuję bardzo za pomoc, chodziło mi bardziej o to czy dostanę informację np. w systemie swap.ly jak bitcoiny wpłyną już na konto sprzedawcy.
  • Odpowiedz