Wpis z mikrobloga

Jak wygląda procedura postępowania w przypadku napisania odwołania/wniosku o uchylenie mandatu karnego od policji? Wiem że trzeba napisać wniosek i go dostarczyć osobiście lub listem poleconym do sądu rejonowego w mieście gdzie został wystawiony, natomiast co dalej.
Sąd do mnie odpisze, przyśle mi wezwanie, rozpatruje to samodzielnie i wysyła decyzję? Na opłacenie mandatu mam 7 dni, na napisanie wniosku też 7 dni, rozumiem że jeśli dostarczę dokument do sądu to nie muszę płacić do momentu wydania decyzji? Btw. mandat jest za jazdę rowerem po chodniku.

#prawo #rower #mandat #mandaty #policja
  • 10
  • Odpowiedz
@r4do5: umiem into w google, szukam kogoś kto się w to bawił i powie jak to wygląda w praktyce, głównie chodzi mi o komunikacje na linii ukarany-sąd-policja, tutaj jest napisane że zwracają kasę, czyli przypadek gdzie ktoś już zapłacił i napisał wniosek, na innej stronce jest opisane że nie ma obowiązku zapłaty jeśli napisany jest wniosek aż do momentu nieprzychlnej nam decyzji
  • Odpowiedz
@niebiesko-niebieski: Na mój chłopski rozum przyjmując mandat zamknął sobie drogę do sporu. Bo jazda rowerem po chodniku jest wykroczeniem. Jakby nie przyjal to mógłby udowadniać, że pogoda albo droga była nie taka. Trzeba by było dostać mandat za poruszanie się UFO między 15 a 16, żeby móc go uchylić, bo zasadność mandatu nie ma nic do rzeczy.
  • Odpowiedz
@carver: Było od razu walić głupa, że po drodze auta szybko jeżdżą, a ty dawno nie jeździłeś rowerem i nie czujesz się bezpiecznie, albo, że wieje silny wiatr i nie chcesz, żeby cię rzuciło pod auto. Jak przyjąłeś pokutę, to szanse na anulowanie mandatu są baaaaardzo niskie, bo niejako przyjęcie mandatu jest równoznaczne z przyznaniem się do winy/popełnienia wykroczenia.
  • Odpowiedz