Wpis z mikrobloga

Jakis tip w czym najlepiej trzymac, jak przechowywac chleb po upieczeniu aby trzymal jak najdłużej swoja świeżość? Teraz trzymam po prostu w worku foliowym ale po jednym dniu juz jest taki sobie a ludzie mowia ze taki domowy niby nawet 5 dni zachowuje świeżość o_O
#bojowkapiekarska
  • 9
  • Odpowiedz
@johnmorra: jest różnica. Na drożdżach chleb szybko traci na jakości, na zakwasie pozostaje zdecydowanie dłużej świeży. W obydwu przypadkach zachodzi inny typ fermentacji ciasta, przy drożdżach jest to fermentacja alkoholowa, a przy zakwasie fermentacja mlekowa stąd różnice. Ja chleb przechowuję w chlebaku, jak będę miał okazję zakupić worek lniany to tak zrobie, w worku najdłużej trzyma świeżość.
  • Odpowiedz
  • 2
@johnmorra Jeśli pokroisz chleb przed mrożeniem to po wyciągnięciu z zamrażarki i rozłożeniu kromek wystarczy ok 15 min i da się go zjeść. A jeśli zamrozisz świeży i chrupiący to taki sam będzie po odmrożeniu. I dodatkowy plus- możesz odmrozić sobie tylko kilka kromek- dokładnie tyle ile potrzebujesz. Spróbuj, będziesz mile zaskoczony.
  • Odpowiedz