Wpis z mikrobloga

Obserwując ostatnie wydarzenia w Polsce pomyślałam, że warto mieć jakiś plan B w postaci niemieckiego obywatelstwa. Dziadkowie od strony matki mają obywatelstwo polsko-niemieckie (niestety mama nic nie robiła by też owe otrzymać i posiada tylko polskie).
Czy ktoś był w podobnej sytuacji i przechodził całą procedurę otrzymywania niemieckiego paszportu? Zdaję sobie sprawę, że jako obywatel UE mam takie same prawa, ale jednak posiadając ichniejsze obywatelstwo jakoś zawsze będzie łatwiej

#emigracja #niemcy
KwasneeeZelki - Obserwując ostatnie wydarzenia w Polsce pomyślałam, że warto mieć jak...

źródło: comment_1589896016lMwfpeMmHw0SlRLFDbJYuT.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Crow7422: wiem, że wyjechać mogę zawsze. Może to zaważyć np. o tym jaką prace dostanę czy jakie stanowisko. Wychodzę z założenia, że zawsze lepiej mieć niż nie mieć tym bardziej, że jest możliwość
  • Odpowiedz
@KwasneeeZelki: W Niemczech liczy się w pokoleniach a nie, po dziadkach babci ;), druga sprawa turek i tak będzie miał więcej do powiedzenia niż ty bo on się tam urodził i zna niemiecki bardziej niż ty i wie jak robić w chooja przyjezdnych i tu obywatelstwo dużo nie pomoże
  • Odpowiedz
@Sidroff: połowa mojej rodziny tam mieszka, ale oni przeprowadzili się w latach osiemdziesiątych. Na studiach byłem rok na Erasmusie. Mój niemiecki to około B2. Ale to akurat nie ma nic do rzeczy przy procedurze nadawania obywatelstwa.
Chodzi mi o to czy załatwiał ktoś obywatelstwo przy podobnych okolicznościach?
  • Odpowiedz
Sam nie załatwiałem ale kilka lat temu notarialnie kopiowałem stammbuch od ostatniej żyjącej osoby, która była w jego posiadaniu (kto wie co w tym z dykty kraju się wydarzy). Obecnie nie mam nikogo tam jeśli chodzi o prawdziwych Niemców, a ja sam to tzw ukryta opcja niemiecka wg. karakana ;P. Mam sytuację taką, że ojciec mojej mamy miał podwójne obywatelstwo (wcielony z przymusu do woja). Ze względu, że ona jest kobietą to
  • Odpowiedz
@KwasneeeZelki Ja miałam obywatelstwo po tacie, i ten cały papierek był już nie ważny, trzeba było go odnowić ale tego nie zrobilam. Wyjechalam do Niemiec i jak się meldowalam to pokazałam że mam też obywatelstwo i powiedzieli że nie trzeba odnawiać. Paszport miałam jakoś po ponad tygodniu :)
  • Odpowiedz
@Sidroff: skontaktowałem sie z babcią i się dowiedziałem, że przyznali jej obywatelstwo na podstawie dokumenu Ausweis für Vertriebene und Flüchtlinge A. Nie pamięta czy jest w posiadaniu Stammbuch, a wszystko teraz jest w Niemczech.
@alternatereality: już miałaś przyznane obywatelstwo czy dopiero chciałaś aby je Tobie przyznali? Pamiętasz jak się nazywał ten dokument, co pokazałaś przy meldowaniu?
  • Odpowiedz
@KwasneeeZelki Ja żyję w Niemczech i jedyne co by się zmieniło jakbym miał obywatelstwo to prostsza rekrutacja na studia no i dostalbym bez problemu stypendium. Także nic wielkiego nie zmienia, ale jak masz możliwość mieć to fajnie
  • Odpowiedz
  • 1
@KwasneeeZelki jeżeli masz studia/technikum lub jakieś inne oficjalne wykształcenie, to poczytaj sobie o 'uznaniu dyplomu'. Da Ci to na pewno więcej, niż samo obywatelstwo. Nie wiem czy w ogóle obywatelstwo coś da w dzisiejszych czasach. Język i umiejętności się liczą
  • Odpowiedz