Wpis z mikrobloga

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@dwa__fartuchy: moje łożyska nie były identyczne, ale bardzo do siebie podobne. Łożysko się rodzi, są skurcze parte, słabsze niż przy dziecku, dużo łatwiej wychodzi niż dziecko xd niekiedy ponoć może to być bolesne ale ja łatwo i szybko je urodziłam
  • Odpowiedz
@dobrzecisiewydaje: @dwa__fartuchy: po porodzie płodu daje się strzał z oksytocyny, który ułatwia wydalenie popłodu, czyli łożyska i resztek błon płodowych.Kobieta raczej powinna sama je wydalić, ale jeśli się to nie uda można przeprowadzić ręczne wydobycie łożyska (rzadko się to wykonuje), a jeśli pozostaną fragmenty robi się łyżeczkowanie jamy macicy. W porównaniu do płodu łożysko to pestka, bo jest mniejsze i miękkie. Zwykle wystarcza wspomniana oksytocyna i jedno dobre pchnięcie ciężarnej.
  • Odpowiedz
@dobrzecisiewydaje @dwa__fartuchy tak jak colega wyżej pisał - w trakcie porodu tuż po "wypchnięciu" dziecka podaje się oksytocynę, co ułatwia i przyspiesza wydalenie łożyska; ze swojego doświadczenia powiem, że to faktycznie pikuś przy urodzeniu dziecka, właściwie dzieje się to praktycznie samo, lekki party skurcz, organizm kobiety wie co robić i powiedziałabym, że kobieta prze lekko przy wydalaniu łożyska nieświadomie. Mówimy tu "wydalić", ale ogólnie określa się to jako urodzenie łożyska.
  • Odpowiedz
@Eustachiusz jak rodzi łożysko to już chyba od dobrych kilku minut nie jest ciężarną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Btw, mam nadzieję, że u was na sali porodowej nie dajecie każdej z urzędu strzała w udo 5 jednostek, żeby sobie w 5 minut ogarnąć III okres i papiery. Bo to by było smutne :(
  • Odpowiedz
@Eustachiusz #!$%@?ę się jeszcze na chwilkę, ale podobno położne tak mają xd
In fact rodząc łożysko, czyli popłód babeczka jest w 3 okresie porodu, więc jakby już tak się bardzo srać to nadal jest rodzącą.
Mimo to propsy, że nie nazwałeś jej pacjentką, moje serduszko się raduje ()
  • Odpowiedz