Wpis z mikrobloga

mały update. ulepszyłem sterowanie manualne padem. wcześniej bywały problemy takie że np nie wychwytywało że trigger na padzie wrócił na punkt zerowy. jakoś no ten imput był pomijany gdzieś się gubił czy coś. nie wiem bo ciężko mi było odtworzyć taką sytuacje ale się zdarzała. powodowało to że auto się nie zatrzymywało i myślało że ciągle ma wciśnięty gaz i jechało. dopiero po czasie się zatrzymywało. problem rozwiązałem w ten sposób że mam główny wątek który zbiera input na padzie i jeżeli wykryje że coś zostało wciśnięte to dodaje to jako event do wektora i ten wektor już w osobnym wątku go obsługuje, a w tym samym czasie dalej zbieram sobie input. mam wrażenie że nawet i auto płynniej działa. a przynajmniej z pewnością powinno. do tej pokryłem przypadki jak były wciśnięte różne przyciski na raz jak np gaz i hamulec, czy oba triggery. wcześniej było tak że jeżeli np hamulec zwolniłem a gaz był wcześniej wciśnięty to i tak się nic nie działo. musiał się pojawić jakiś nowy input by ruszyło. teraz już takie przypadki są pokryte. na nagryaniu jeżeli się dobrze przysłuchacie to słychać takie buczenie, są to czujniki odległości. normalnie je mało słychać, dopiero jeżeli przyłoże do uchy bezpośrednio czujnika ale mikrofon w telefonie coś jest bardziej wrażliwy. dodatkowo poprawiłem elekryke auta, przewody którymi zasilałem RPi były dośc słabej jakości i powodowały spadki napięcia przez co czasami rzeczy zasilane na USB się wyłączały. w tym przypadku Arduino. będę się teraz brać za pisanie modułu który będzie powodował zatrzymanie auta jeśli będzie jechał prosto w przeszkodę by uniknąć zderzenia

#malinoweauto
mapache - mały update. ulepszyłem sterowanie manualne padem. wcześniej bywały problem...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kakalak: samym arduino mało, nie ma dla mnie znaczenia czym się bawię, kod to kod a kwestie hardwarowe zobaczę dokumentację i tyle. tutaj 99% jest w C++ na RPi. arduino jest jako dodatkowy moduł do obsługi świateł i serwa. możliwe że dołożę jeszcze jedno do obsługi czujników by nie zżerać całego rdzenia na RPi na taką błachostkę
  • Odpowiedz
@mapache: aha a tak dla laika na początek to co byś polecił bardziej? Arduino czy RPi? Z kabelkologią mam do czynienia w robocie na codzień, pozostaje kwestia mózgu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kakalak: to zależy co chcesz pisać. są rzeczy które lepiej na arduino robic a inne które lepiej na RPi. zależy czego potrzebujesz.
  • Odpowiedz