Wpis z mikrobloga

Chciałbym zrobić taką mirkoankietę, która miałaby stanowić Ranking Pound for Pound Najlepszych Koszykarzy w Historii....czy też obecnie.

Takie rankingi tworzy się by móc porównywać zawodników różnych kategorii wagowej w sportach walki.

Ktoś powie, że przecież w koszykówce mali koszykarze rywalizują z olbrzymami bezpośrednio na parkiecie, ale...

Nie da się ukryć, że są konkretne warunki biometryczne, ułatwiające rywalizację w koszykówce ( wzrost, rozpiętość ramion, wielkość dłoni, po sprawy związane z wytrzymałością stawów itd.)

Są rzeczy które ciężko ocenić. Np, skoczność jest umiejętnością, którą można poprawić odpowiednim treningiem, ale co z tymi którzy wręcz wyskoczyli z łona matki pod sam sufit ( ͡° ͜ʖ ͡°)?

Shaquille O'Neal, to zawodnik który znalazłby się w takim anty-rankingu. Oczywiście mowa o tych największych tej dyscypliny, którzy byli przez lata na topie, a nie o jakichś wybrykach natury które ledwie tylko polizały parkiety NBA. Genialne warunki fizyczne, potencjał na najlepszego koszykarza w historii, przy tym dosyć ubogi rozwój umiejętności technicznych, niezbyt duże ( jak na karierę jaką zrobił) rozumienie gry, co najwyżej przeciętna obrona...nie o tym jednak

Stephen Curry wydaje się mi być najlepszym koszykarzem "pound for pound" ostatnich 10 lat. Chris Paul najlepszym ostatnich 15 lat. Obaj mali, krótcy nawet jak na pozycje na których grają, po wielu kontuzjach, a jednak klasa sama w sobie.

W historycznym rankingu na pierwszym miejscu nadal MJ, a no bo kto inny? ¯\_(ツ)_/¯ Oscar Robertson?

Jednocześnie trzeba pamiętać, że są/byli w tej lidze koszykarze, którzy mają/mieli naprawdę świetne warunki fizyczne, ale poziom ich dominacji nie wynikał tylko i wyłącznie z wygranej na loterii genetycznej. Lebron James, Giannis Antetokounmpo. H.Olajuwon, Jabbar itd.

#nba
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zależy co oceniać konkretnie, czy tylko wagę i umiejętności, czy poprzez pryzmat osiągnięć zespołowych i indywidualnych itp.

@Adrian_Wojnarowski1488:

W historycznym rankingu na pierwszym miejscu nadal MJ, a no bo kto inny?

Iverson ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kasztan00: Nigdy tego kasztana (Iversona) nie szanowałem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Volume Shooter, z "chorymi" umiejętnościami kontroli piłki. Iverson, obok takiego Bryanta, to kolejny cudowny iluzjonista, który swoją grą potrafił porywać publikę, grać jej na emocjach, a przede wszystkim miał ogromne zaufanie od włodarzy organizacji. Co Iverson dał w ofensywie, to zabrał swojej drużynie w defensywie, ale był/jest ikoną NBA i to było najważniejsze.

Gdyby Kemba
Adrian_Wojnarowski1488 - @kasztan00: Nigdy tego kasztana (Iversona) nie szanowałem. (...
  • Odpowiedz
@Adrian_Wojnarowski1488: chyba postradałeś zmysły, Shaq mial zaj@#$ty foot work i rozumienie gry, wybitnie też asystował. Nie ośmieszaj się tymi wysr@#$mi (°°
Należy do nielicznego grona osób, które zdobyły three-peat, wiiększość alltime greats mogą mu buty czyścić, a w jego prime nikt by go nie pokonał.
  • Odpowiedz
@Adrian_Wojnarowski1488:

Ja Iversona lubiłem. Owszem, Jordan to wiadomo, że zupełnie inna półka i skala gracza. Iverson był mi o tyle bliski, że mam prawie tyle samo wzrostu co on (więcej nawet), ale jak na niego patrzyłem, to kurde nie byłem w stanie w to uwierzyć. Zawsze mi się wydawało, że jestem szybki, sprawny fizycznie i bardzo skoczny (potrafiłem robić wsady z dwutaktu, z obu nóg niestety nie), ale oglądając w
  • Odpowiedz
@kasztan00: i jeszcze jedno, Sam Hakeem o Shaqu:

"Shaq was a beast," Olajuwon wrote of Shaquille O'Neal in The Players' Tribune. "If you let him get position, it was over. ... There won't ever be someone with Shaq's combination of size and skill."
  • Odpowiedz
@DzdzystyDzejson:

Ale ja tego nie przeczę - sam napisałem, że Shaq swoją siłą fizyczną, posturą i motoryką robił gigantyczną przewagę. Jeśli natomiast chodzi o umiejętności czysto techniczne, był daleko w lesie za Olajuwonem. To wszystko.
  • Odpowiedz