Wpis z mikrobloga

@Antiax: wypuscili info, że robili jakąś modernizację linii i będą wykonawcę ścigać bo założenia projektu nie zostały spełnione. A to dla mnie znaczy że inwestują, coś nie poszło ale raczej będzie dobrze bo ktoś tam dobrze ogarnia.
elbe mam też pokupioną, bo w ogłoszeniu syndyka wyraźnie piszą o zwolnieniach grupowych 500 osób, a to chyba 1/4 załogi, więc reszta będzie coś robić.
  • Odpowiedz
@szpoq: To ciekawe, ryzykowne jednak posunięcie. Mogło być różnie. Gratulacje w każdym razie. Informacje z PAP, czy DM?
Elektrobudowa? Też nie wiadomo kto co i na jakich zasadach przejmie.
  • Odpowiedz
@Antiax: z komunikatów spółek. Chyba że czasami coś z IT od znajomych przecieknie jak na przykład ogłoszenie nowego wieśka w cd projekt.
No elektrobudowa odstraszyła tym, że postawiono ją w upadłości, a większość ludzi nawet nie wie co to znaczy i jak działa. Wszystkie OFE przesunęły suwak i przez to kapitalizacja giełdowa elby to jakieś xD 9 baniek, gdzie jeden ich kontrakt to 100, a rozpoznawalność za gramanicą już spora
  • Odpowiedz
@szpoq A jak działa postawienie w upadłość, co się moze stać z akcjami elby?
W sensie uważasz, że wzrosną, a wszyscy z niej uciekli i jako świeżak pewnie też bym uciekł, wiec wytłumaczysz na szybko? :D
  • Odpowiedz
@Keitashin: uważam, że spłacą wierzycieli z tego co spłynie z obecnie realizowanych kontraktów. Być może już z większościowym właścicielem, który pomoże wyjść z bagna szybciej. Więcej nie napiszę.
  • Odpowiedz
@NoobczanPotasu: hmm
Nie wiem co tam mówiły słupki, ale bioton chyba produkuje tylko i wyłącznie insulinę.
Glc miał problemy, stratę i niemal utratę płynności przez spartaczoną inwestycję. Odbili się, przekazali część strat na wykonawcę, chyba zlecili komuś naprawę spartolonej roboty i dodatkowo teraz sprzedaje się więcej detergentów.
  • Odpowiedz