Wpis z mikrobloga

Czy w języku #angielski jest rozróżnienie na "oraz" oraz "i"?
Gdzieś obiło mi się o uszy, że w #matematyka w #logika oraz znaczy, że wymienione [brane pod uwagę] rzeczy nie mają części wspólnej (jako zbiory) a spójnik i mówi o tym, że mają część wspólną. Jednak znalazłem też informację, że ani semantycznie, ani logicznie nie ma różnicy w #jezykpolski ~> https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/i-a-oraz;15379.html

Tak więc jak? Jest różnica czy nie? A jeśli jest różnica to czy ma ona swoje akcentowanie w języku angielskim, czy wszędzie walą "and"?

#jezykoznawstwo #pytaniedoeksperta
  • 9
oraz znaczy, że wymienione [brane pod uwagę] rzeczy nie mają części wspólnej (jako zbiory) a spójnik i mówi o tym, że mają część wspólną.

@pyroxar: nie sądzę, żeby takie rozróżnienie istniało, natomiast istnieje rozróżnienie na alternatywę i alternatywę wykluczającą, która ma odzwierciedlenie w polskim: lub (zwykła) oraz albo (wykluczająca), może to miałeś na myśli
@pyroxar: tak jak koledzy wyżej wspomnieli, coś pomyliłeś. Jest rozróżnienie z alternatywą i alternatywą wykluczającą (lub/albo), a w języku angielskim oznacza się je OR (alternatywa = lub) i XOR (exclusive OR - alternatywa wykluczająca = albo). Ale są to oznaczenia z logiki/elektroniki. W języku powszechnym odpowiednikami będą 'or' i konstrukcja 'either ... or'.
Szanowni @diabel_z_piekla: @gitarasiema: @wonsz_smieszek: @Passarinho: @furelsom: źle się wyraziłem, napisałem część wspólną, a chodziło o zawieranie się zbirów w innym zbiorze. Jeśli miałbym powiedzieć, że w moim (hipotetycznym) sklepie sprzedaje: rtv/agd, owoce, warzywa, to powiedziałbym, że sprzedaje owoce i warzywa oraz rtv/agd, bo co prawda wymieniam je wszystkie, ale owoce i warzywa mają ze sobą coś wspólnego (są jedzeniem). Ta różnica staje się bardziej wyrazista kiedy mam
pyroxar - Szanowni @diabelzpiekla: @gitarasiema: @wonsz_smieszek: @Passarinho: @furel...

źródło: comment_1588445731aWIw1roBqdzf76MIokC9iI.jpg

Pobierz
@pyroxar: jeżeli chodzi o matematykę, to w logice jest koniunkcja wyrażana słowem i, np. "p i q". Słowa oraz się w zapisie nie stosuje.

Czy językowo jest jakaś różnica? Chyba formalnie nie. Być może oraz wydaje się silniejsze jako słowo dłuższe i przez to rzadziej używane, więc naturalniej dla mnie brzmi "warzywa i owoce oraz oraz telewizory lcd i kineskopowe" niż "warzywa oraz owoce i telewizory lcd oraz kineskopowe". Ale
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Szanowny @wonsz_smieszek: nie stosuję się bo to z angielska bierzemy, trzeba być kompatybilnym ze standardami.

Trzeba prześledzić skąd jesteś wyraz oraz,. może to coś wyjaśni. Czy jest profesor miodek lub bralczyk z nami?
@pyroxar: Zgodnie z definicją, którą podałeś tutaj logicznie (matematycznie) nie ma różnicy czy użyjesz 'i' czy 'oraz'. Sprzedajesz ogórki, pomidory, jabłka, gruszki i/oraz telewizory i komputery i radia itp. Może w języku polskim użycie oraz wygląda lepiej, to logicznie i semantycznie nie ma żadnej różnicy między użyciem 'i' a 'oraz' (w takim przypadku). Wtedy w języku angielskim używasz po prostu 'or' albo przecinków.
Z tego co kojarzę to w języku prawniczym