Aktywne Wpisy
qksgh +140
Przyszła do nas do pracy laska lat 20 i:
- podłączyła myszkę do monitora, monitor do prądu, laptopa nie włączyła wcale i dziwi się czemu to nie działa
- nie ogarniala że trzeba wpisać mejle odbiorców żeby wysłać wiadomość
- nie ogarnia jak działa chmura i jakim cudem pliki tam są i można je wyszukać
- podpowiedziałam jej żeby zrobiła sobie podfoldery na poczcie, np faktury, umowy. Potem mi pokazała że zrobiła
- podłączyła myszkę do monitora, monitor do prądu, laptopa nie włączyła wcale i dziwi się czemu to nie działa
- nie ogarniala że trzeba wpisać mejle odbiorców żeby wysłać wiadomość
- nie ogarnia jak działa chmura i jakim cudem pliki tam są i można je wyszukać
- podpowiedziałam jej żeby zrobiła sobie podfoldery na poczcie, np faktury, umowy. Potem mi pokazała że zrobiła
NaczelnyWoody +32
Wyklopkom widać że bardzo nie podobają się sondaże w których większość Polaków popiera bk0% xD
Nie mogą znieść tego, że społeczeństwo ma swoje zdanie na ten temat a wyklop żyje w swojej bańce xD
Wasze oburzenie nikogo nie interesuje, w rządzie nie siedzą idioci i wiedzą co robią, znają trendy społeczne i nie pchali by się w to zwłaszcza KO mająca poparcie głównie w miastach xD
#nieruchomosci #bekazwykopkow
Nie mogą znieść tego, że społeczeństwo ma swoje zdanie na ten temat a wyklop żyje w swojej bańce xD
Wasze oburzenie nikogo nie interesuje, w rządzie nie siedzą idioci i wiedzą co robią, znają trendy społeczne i nie pchali by się w to zwłaszcza KO mająca poparcie głównie w miastach xD
#nieruchomosci #bekazwykopkow
Gdzieś obiło mi się o uszy, że w #matematyka w #logika oraz znaczy, że wymienione [brane pod uwagę] rzeczy nie mają części wspólnej (jako zbiory) a spójnik i mówi o tym, że mają część wspólną. Jednak znalazłem też informację, że ani semantycznie, ani logicznie nie ma różnicy w #jezykpolski ~> https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/i-a-oraz;15379.html
Tak więc jak? Jest różnica czy nie? A jeśli jest różnica to czy ma ona swoje akcentowanie w języku angielskim, czy wszędzie walą "and"?
#jezykoznawstwo #pytaniedoeksperta
Nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałem.
@pyroxar: nie sądzę, żeby takie rozróżnienie istniało, natomiast istnieje rozróżnienie na alternatywę i alternatywę wykluczającą, która ma odzwierciedlenie w polskim: lub (zwykła) oraz albo (wykluczająca), może to miałeś na myśli
Czy językowo jest jakaś różnica? Chyba formalnie nie. Być może oraz wydaje się silniejsze jako słowo dłuższe i przez to rzadziej używane, więc naturalniej dla mnie brzmi "warzywa i owoce oraz oraz telewizory lcd i kineskopowe" niż "warzywa oraz owoce i telewizory lcd oraz kineskopowe". Ale
Trzeba prześledzić skąd jesteś wyraz oraz,. może to coś wyjaśni. Czy jest profesor miodek lub bralczyk z nami?
Z tego co kojarzę to w języku prawniczym