Wpis z mikrobloga

@FearFactory: Tak serio to żadne nie ma przewagi nad drugim ale trzeba ujednolicić - No i padło na spacje :)
Nigdy nie słyszałem argumentu który buy mnie przekonał.

Znaczy, rzeczywiście sam zacząłem używać spacji jak używałem różnych edytorów, w tym vima na różnych maszynach i rzeczywiście jednolity wygląd spacji niezależnie od konfiguracji edytora był dla mnie dużym plusem kiedy tab nie miał żadnego plusa.
  • Odpowiedz
@FearFactory: Ale teraz to już raczej przyzwyczajenie i ujednolicanie standardów wybrały spacje więc jak nie ma powodu tego zmieniać to cytując klasyka - działa? to nie ruszaj! :D
  • Odpowiedz
@FearFactory: dla vima standardowo TAB = 8 odstępów to jest dużo na małym terminalu. Teraz to chyba nie byłby problem, ale tego się nie dowiem, bo wolę spacje ( )
  • Odpowiedz
@FearFactory: Istotną zaletą spacji jest to, że przy kopiowaniu z terminali zawsze pozostaną spacjami. Wyświetlasz catem jakiś fragment, zaznaczasz go, i grepujesz za nim w jakimś innym miejscu. Jeśli tam są spacje, zawsze znajdzie to co zaznaczyłeś. Jeśli tam był tab, i w tym czego szukasz jest tab, to niekoniecznie go znajdziesz.
  • Odpowiedz
@FearFactory: Ja widzę taką zaletę, że jak chcesz ręcznie cofnąć jedno wcięcie to nie musisz wciskać 4 razy backspace.

@Pawu1on: ja tam ctrl+w wciskam, ale ja truskawki cukrem posypuję...
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: powiększ sobie kiedyś kod i patrz jak nagle spacje r-----------ą wcięcia. Dodatkowo dla osób które np. mają wady wzroku używanie spacji to masakra, bo kompletnie wyłączają możliwość dostosowania kodu do tego jak komuś wygodnie. Już nie wspomnę o sytuacji gdy masz włączony podgłąd białych znaków i kod ze spacjami wygląda jak pisany przez małpy. Do obsługi spacji musisz robić jakieś wygibusy, pluginy w niektórych narzędziach. Plus narzędzie może zwariować
  • Odpowiedz