Wpis z mikrobloga

@FearFactory: Tak serio to żadne nie ma przewagi nad drugim ale trzeba ujednolicić - No i padło na spacje :)
Nigdy nie słyszałem argumentu który buy mnie przekonał.

Znaczy, rzeczywiście sam zacząłem używać spacji jak używałem różnych edytorów, w tym vima na różnych maszynach i rzeczywiście jednolity wygląd spacji niezależnie od konfiguracji edytora był dla mnie dużym plusem kiedy tab nie miał żadnego plusa.
  • Odpowiedz
@FearFactory: Ale teraz to już raczej przyzwyczajenie i ujednolicanie standardów wybrały spacje więc jak nie ma powodu tego zmieniać to cytując klasyka - działa? to nie ruszaj! :D
  • Odpowiedz
@FearFactory: dla vima standardowo TAB = 8 odstępów to jest dużo na małym terminalu. Teraz to chyba nie byłby problem, ale tego się nie dowiem, bo wolę spacje ( )
  • Odpowiedz
@FearFactory: Istotną zaletą spacji jest to, że przy kopiowaniu z terminali zawsze pozostaną spacjami. Wyświetlasz catem jakiś fragment, zaznaczasz go, i grepujesz za nim w jakimś innym miejscu. Jeśli tam są spacje, zawsze znajdzie to co zaznaczyłeś. Jeśli tam był tab, i w tym czego szukasz jest tab, to niekoniecznie go znajdziesz.
  • Odpowiedz
@konik_polanowy: Używanie spacji do wcięć to jak wyśrodkowywanie tekstu w Wordzie spacjami.

Każdy edytor może skonfigurować szerokość, więc możesz sobie ustawić jak ci wygodnie. Jak używasz spacji, to kod musi wyglądać tak, jak ktoś wymyślił i nie możesz na nim pracować jeśli lubisz inną szerokość wcięć.
Do tego przy modyfikacji może zdarzyć się, że zostaną gdzieś dodatkowe spacje, co trudniej zauważyć niż tabulatory.
Także ciężej nimi zarządzać pomiędzy różnymi edytorami.
W ogóle Python to
  • Odpowiedz
@FearFactory: Ja widzę taką zaletę, że jak chcesz ręcznie cofnąć jedno wcięcie to nie musisz wciskać 4 razy backspace.

@Pawu1on: ja tam ctrl+w wciskam, ale ja truskawki cukrem posypuję...
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: powiększ sobie kiedyś kod i patrz jak nagle spacje r-----------ą wcięcia. Dodatkowo dla osób które np. mają wady wzroku używanie spacji to masakra, bo kompletnie wyłączają możliwość dostosowania kodu do tego jak komuś wygodnie. Już nie wspomnę o sytuacji gdy masz włączony podgłąd białych znaków i kod ze spacjami wygląda jak pisany przez małpy. Do obsługi spacji musisz robić jakieś wygibusy, pluginy w niektórych narzędziach. Plus narzędzie może zwariować
  • Odpowiedz