Wpis z mikrobloga

Hej Mirki. Naszkicowałem schemat mojej sieci. Jak widać na załączonym obrazku chcę pociągnąć sygnał z routera do TV i konsoli. Wydaje mi się że problem leży w urządzeniu TP-Link RE200 LAN, konsola i TV mają teoretycznie poprawny zasięg ale działa to słabo. Często nie można połączyć się repeaterem, a jak już się uda połączyć to nie ma internetu. Zależy mi na takiej jakości połączenia abym mógł swobodnie oglądać YouTube czy Netflix.

Pytanie co kupić aby działało to dobrze, nie mam możliwości pociągnięcia kabli sieciowych a więc chciałbym załatwić sprawę bezprzewodowo. #siecikomputerowe #sieci #wifi #router
Pchelek - Hej Mirki. Naszkicowałem schemat mojej sieci. Jak widać na załączonym obraz...

źródło: comment_1588237147lMFkxARAr0d6mpH6t94mTP.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pchelek: tak jak koledzy wyżej piszą, puść powerline adapterami internet na dół, na dole koło tv postaw tam jakiegoś AP, a konsolę i telewizor w ogóle podłącz do tego ap kablami, dodatkowo możesz w ap postawić sobie wifi jeśli na dole będzie takowe jeszcze potrzebne :)
  • Odpowiedz
@BooB: Może repeater jest na granicy zasięgu routera i jest kiepskie połączenie między nimi. Przełącz odrobinę bliżej i zobacz czy się poprawi. Może router siedzi w jakimś kiepskim miejscu schowany za szafką kompem i milionem innych gratów? Można na test wyciągnąć go z takiego miejsca gdzieś na wierzch i sprawdzić czy jest widoczna poprawa.
  • Odpowiedz
@Pchelek: Sprawdź jeżeli możesz czy masz na tej samej fazie gniazdka na górze i na dole bo z tego co tam kojarzę działa to na wyłącznie na jednej fazie.
  • Odpowiedz
@Pchelek: Pewnie sugestia, ze repeatery czy mesh to polsrodek, zamiast poprawiac poprawia nawet pogorszyc jakosc wifi do ktorego sie podlaczaja, najmniej problematycznym a najbardziej optymalnym rozwiazaniem jest puszczenie kabla do miejsca gdzie mamy slabe wifi i polaczenie drugie zrodla wifi(inny router lub access point) go z oryginalnym routerem.
  • Odpowiedz
@revoolution: @Hans_Olo: @Xaveri: @dktr: @BooB: @PawMad: @krzywy_kanister: @brokenik: zostawię wam informację zwrotną bo może wam lub innym osobom przyda na przyszłość.

Zamówiłem Deco E4, 3 urządzenia za 460zł (gdybym miał kuć ściany pod kable, potem szpachlować, potem malować, wyszłoby mnie więcej nawet gdybym to robił sam). Urządzenia są dużo mocniejsze niż wcześniejszy wifi repeater, bez problemu
Pchelek - @revoolution: @HansOlo: @Xaveri: @dktr: @BooB: @PawMad: @krzywykanister: @b...

źródło: comment_1590131997jF3rii8lozENWMh6qzSREv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pchelek: na "upartego" mógłbyś jeszcze połączyć najdalej oddalony deco kablem przy użyciu PowerLine, ale raczej nie wiem czy warto, skoro działa :)
  • Odpowiedz