Wpis z mikrobloga

SIDBooster - pierwszy i chyba jedyny odtwarzacz muzyki z C64 na Amigę z hardstartem, czyli czyszczeniem rejestrów przed odtworzeniem następnego brzmienia. Tu przykład jak gra: https://clyp.it/chfg0p5k
Dla porównania nagranie tego samego utworu z oryginalnego SIDa 8580R5: https://www.youtube.com/watch?v=6-gCedaFEhs
Autorem jest Łukasz "Gover" Baran z grupy Samar. Wymagania: Amiga z minimum 040/25 (zalecane 060), OS3.x, AGA, MUI 5.0, AHI 4.18. Program posiada też rozbudowane preferencje.

#amiga #c64 #commodore #muzyka #demoscena #ciekawostki #retrocomputing
Pobierz xandra - SIDBooster - pierwszy i chyba jedyny odtwarzacz muzyki z C64 na Amigę z hard...
źródło: comment_1588222557OtBu6rPwAAtWlAmHuRbFAS.jpg
  • 16
@xandra: Ale ma wymagania żeby brzmieć jak stosunkowo prosty SID z 1981 roku ;) Oczywiście jak na tamte czasy układ ten był rewolucją ale żeby aż 68040 a najlepiej 68060? Nie wiem czy świadczy to o sile SID-a czy o braku optymalizacji odtwarzacza, biorąc pod uwagę robotę KK z Altair który stworzył 'prawie Dooma' na stockowej A500 wygląda to dziwnie. Tak czy tak mam na czym sprawdzić, albo A4k z 040
Ale ma wymagania żeby brzmieć jak stosunkowo prosty SID z 1981 roku ;)

@tank_driver: Zaprawdę nie wiesz, co piszesz drogi mirku. Do tej pory udało się zrobić wirtualne wersje całej masy kultowych syntezatorów, których przebiegi oscylatorowe są identyczne z oryginałem Dla przykładu Legend (MiniMoog), OPX II (Oberheim OB-x) czy TalUNoLx (Roland Juno60). Z SIDem się NIE udało.

Najlepsza do tej pory implementacja, czyli reSID-FP ma wiele braków. Przykładowo separacja zmiany fal
Pobierz xandra - > Ale ma wymagania żeby brzmieć jak stosunkowo prosty SID z 1981 roku ;)

...
źródło: comment_1588266599grD4j41srkIltCtmctCj6W.jpg
@xandra: Czyli jednak siła SID-a. To się Bob postarał, nie ma co i rzeczywiście w porównaniu do brzęczydeł montowanych wtedy w konsolach i innych Atari SID miał niemal kosmiczne brzmienie. Posyłam jedną z moich ulubionych kompozycji na SID-a właśnie. Pozdrawiam i dziękuję za fachowe wytłumaczenie tematu!
tank_driver - @xandra: Czyli jednak siła SID-a. To się Bob postarał, nie ma co i rzec...
@xandra: Jeszcze zapytam o inną sprawę, chciałbym zamontować dwa Sidy na raz w c64. Wiem że takie płytki istnieją, ale czy możliwa jest konfiguracja gdzie oba grają na raz niezależnie od programu/gry? Jako że każdy Sid (nawet tego samego typu) gra nieco inaczej efekt stereo jest ekstra, wtedy jeden poszedłby na lewy drugi na prawy kanał. Chodzi mi o taki efekt (słuchać w stereo):
tank_driver - @xandra: Jeszcze zapytam o inną sprawę, chciałbym zamontować dwa Sidy n...
@tank_driver: Ano się postarał, a pokażę Ci jeszcze różnicę w brzmieniach SIDów w różnych rewizjach, już wiesz czemu to takie trudne? xD Daj znać jakie wrażenie odsłuchowe SIDBoostera. A tego kawałka nie znałam, thx!

Co do dwóch SIDów to musisz mieć przełącznik lub mikser, bo jeśli jest kawałek na jeden SID będzie grał tylko jeden kanał. We wtyczce SID (na reSID-FP) do XMPlaya jest możliwość konfiguracji, mono, prawy, środek, lewy kanał
xandra - @tank_driver: Ano się postarał, a pokażę Ci jeszcze różnicę w brzmieniach SI...
@xandra: Trudne, o różnicach wiem a jeszcze ciekawsze jest to że każdy układ brzmi lekko inaczej (wady procesu produkcyjnego). Czyli całą robotę na Amidze robi procek i posyła PCM do Pauli, a ta lubi to jak nic innego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Posyłam jeszcze jedno, tutaj uwaga bo hormony szczęścia mogą wystrzelić w kosmos ()
W sumie to c64 byłby
tank_driver - @xandra: Trudne, o różnicach wiem a jeszcze ciekawsze jest to że każdy ...