Wpis z mikrobloga

Mireczki macie jakieś doświadczenie z kotłami na pellet z zasobnikiem z góry i podajnikiem ślimakowym?

Konstrukcja jest estetyczna i zajmuje mało miejsca na czym mi zależy, ale nie wiem czy takie rozwiązanie ma jakieś istotne wady?

Chodzi np o taki kocioł.

https://allegro.pl/oferta/ferroli-piec-c-o-cwu-na-pelet-z-plaszczem-12-kw-8961754250?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie-%C5%82azienka&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=EAIaIQobChMIobPMxvCM6QIVTuWaCh2Zlg8tEAQYAyABEgJLrvD_BwE

#budujzwykopem #hydraulika #piec #pellet #ekogroszek
Pobierz
źródło: comment_15881374541p8s4mcFDv7H8sKjGRogtE.jpg
  • 14
@Nobel210: oczywiście;)
właśnie czekam na odpowiedź z ARiMR czy coś takiego na pytanie czy ojciec dostanie dopłatę na peleciarke żeby pelletowac słomę za której rozdrobnienie teraz na polu dopłaca równowartość kosztu jej przerobu na pellet. Dochodzi więc tylko czas i koszt zwiezienia jej do rodziców. Nie rozumiem dlaczego tak wiele osób zakłada że jest jakoś wybitnie inteligentna i rozmawia z kretynem tylko dlatego że ktoś ma inny plan na coś. A
Przecież worek 20-25kg to żadna waga..

@Andi128: teraz może i nie, ale po tych dziestu latach jak będziesz miał ponad 50 na karku, zaczniesz raczej kombinować co by tu zrobić by tego znowu tam nie podnosić do góry i wsypywać :)

Pompę ciepła zasugerowano zapewne ze względu na wygodę obsługi - nie robisz przy tym absolutnie nic poza ewentualnym serwisem. U ciebie opał będzie praktycznie za darmo jest to zatem do
@ksiak: do 50 mam jeszcze ponad 20 lat ;) kocioł tyle nie wytrzyma więc za te 7-10 się zastanowię nad pompa. Cała sprawa jest tak przemyślana że ma to służyć kilku domom jednorodzinnym w rodzinie więc pellet jest pewny, pytałem o kocioł a ktoś jak zwykle wjeżdża ze swoimi oświeconymi informacjami o pompie jakby to było jedyne rozwiązanie. Denerwujące, wiem jak działa pompa i jak kocioł, znam koszty, wybrałem kocioł i
Edit; planuje i tak wozić to do siebie i wsypywać do skrzyni w garażu z której będę nabierał wiadrem i wsypywał do pieca żeby oszczędzić sobie pracy z workowanie więc to będzie jakieś 8-10kg a nie 25.

@Andi128: to ja bym zakombinował by sobie jakiś automat z tego zrobić do zasypywania, podajnik itp. Może coś takiego istnieje? W tym piecu tak naprawdę to będzie największy i najbardziej uciążliwy problem.
@ksiak: istnieją takie systemy pneumatyczne, tak będę o tym myślał w najbliższej przyszłości, na razie chce się wprowadzić i oszacować co z drugorzędnych rzeczy zrobić za resztę kasy jako pierwsze;) serio, nie ma to wad oprócz załadunku? Bo to sam zauważyłem. Chodziło mi raczej o jakieś wady działania takiej skompresowanej konstrukcji.
@Andi128: popytaj jeszcze może na forum muratora. Z natury jak coś jest bardziej upakowane to ewentualny serwis/naprawa jest adekwatnie droższa/trudniejsza.
@ksiak: a jeszcze co do kosztu czasu poświęconego na przetworzenie słomy na pellet... No cóż, jakoś sobie że śwagrem poradzimy żeby sobie ten czas umilic
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym zdaje się że mój Ojciec śrutowanie paszy dla świń traktował jako swoistą formę relaksu i medytacji i od czasu zlikwidowania hodowli mu tego brakuje więc pewnie chętnie zajmie się ta podobna praca;)

@ksiak: właśnie o
No cóż, jakoś sobie że śwagrem poradzimy żeby sobie ten czas umilic

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym zdaje się że mój Ojciec śrutowanie paszy dla świń traktował jako swoistą formę relaksu i medytacji i od czasu zlikwidowania hodowli mu tego brakuje więc pewnie chętnie zajmie się ta podobna praca;)

@Andi128: to akurat nie ma większego znaczenia. Popatrz na to w ten sposób. Zamiast tracić czas na