Witam, proszę o pomoc w poniższym. Mam makro, którego zadaniem jest ustawianie się w odpowiednich komórkach po wykonaniu czynności. Problem, z którym się borykam to linijka kodu odpowiadająca za szukanie pierwszej wolnej komórki w aktywnym wierszu. Poniżej mój kod:
Range("A2").Select
Application.SendKeys "{down}"
Range("A2").Offset(4, 0).Activate
Poniższa linijka nie wykonuje się oraz nie pokazuje błędu.
Tutaj po uruchomieniu makra z buttona "szukaj" zależy mi na tym aby makro zatrzymało sie na ostatniej pustej komórce wiersza, nie zawsze to jest pierwsza od prawej.
Jak to jest, że mieszkam kilkaset metrów od policji, impreza nade mną na całego, dzwoniłam godzinę temu i dalej nie przyjechali ( ͡°ʖ̯͡°) #zalesie #polska
Pojawia się w Polsce 3/10 murzyn.Co na to Polka? "Zakochałam się" "potrzebuje te geny" "czemu nie ma więcej takich w Polsce". #p0lka #blackpill #logikarozowychpaskow
[VBA]
Witam, proszę o pomoc w poniższym. Mam makro, którego zadaniem jest ustawianie się w odpowiednich komórkach po wykonaniu czynności. Problem, z którym się borykam to linijka kodu odpowiadająca za szukanie pierwszej wolnej komórki w aktywnym wierszu. Poniżej mój kod:
Range("A2").Select
Application.SendKeys "{down}"
Range("A2").Offset(4, 0).Activate
Poniższa linijka nie wykonuje się oraz nie pokazuje błędu.
Range(ActiveCell, ActiveCell.End(xlToRight)).Select
Co robię źle?
Chodzi o przejście od komórki A2 - 4 wiersze w dół i w prawo do pierwszej pustej komórki.
podzielilem ci to na dwie czesci. Pierwsza idzie 4 w komorki w dol, tak jak chciales.
Druga czesc przesuwa cie w prawo do pierwszej wolnej komorki.
Calos mozna by jednak nawet w jednym ciagu napisac o tak
Edit: ide do biedry. wroce za 20 min
Tak wygląda plik przed uruchomieniem makra, jak widzisz nie wszystkie wiersze mają tyle samo wypełnionych kolumn.
Tutaj po uruchomieniu makra z buttona "szukaj" zależy mi na tym aby makro zatrzymało sie na ostatniej pustej komórce wiersza, nie zawsze to jest pierwsza od prawej.
@Pejxon: a po co Ci ta komenda (strzałka w dół)?
Chodzi o to żeby chodził po filtrowanych komórkach a nie po tych w tle.
Sub wykop2()
Dim szukaj As Range
Dim cell As Long
Dim lastcell As Long
lastcell = Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Row
cell = Range("A2").Value
Set szukaj = Range("A4:A" & lastcell).Find(cell)
szukaj.End(xlToRight).Offset(0, 1).Activate
End Sub
Komentarz usunięty przez autora
Filtrowanie jest ważne, pracuje skanerem i musi pokazywać tylko jeden wiersz i zaznaczyć pierwsza wolna jego komórkę.