Wpis z mikrobloga

Na stronie X-kom pojawiły się pierwsze laptopy z nowymi Ryzenami.
Ceny 6,5-7k, wołam o opiennie @Pustulka
ASUS ROG Zephyrus G14 R7-4800HS/16GB/512/W10 120Hz 6999zł
ASUS ROG Zephyrus G15 R7-4800HS/16GB/1TB/W10 144Hz 6499zł
#ryzen #laptopy #laptopy

https://www.x-kom.pl/p/561186-notebook-laptop-140-asus-rog-zephyrus-g14-r7-4800hs-16gb-512-w10-120hz.html
https://www.x-kom.pl/p/560812-notebook-laptop-156-asus-rog-zephyrus-g15-r7-4800hs-16gb-1tb-w10-144hz.html
  • 24
@babicz99:
14-stka pewnie będzie hitem. 15-stka ma kiepską 144Hz matrycę, ale po to asus sobie wymyślił wersję 240Hz, trochę słaba zagrywka. Wywalili też port RJ45, na karty SD i kamerkę. 8GB jest wlutowane i laptopy mają tylko jeden slot na pamięć.
@Pustulka: Żeby G14 miał RJ45 to już bym zamawiał, mimo iż miałem mieć budżet 5k na lapka. Tak to się wstrzymam i czekam na Nitro z AMD lub jakoś niespodziankę z 5600M/5700M.
@babicz99:

Żeby G14 miał RJ45 to już bym zamawiał, mimo iż miałem mieć budżet 5k na lapka.

Kup sobie przejściówkę z usb-c. ( )

Tak to się wstrzymam i czekam na Nitro z AMD

Acer Nitro 5, 1650 Ti, 2.22kg, cena od 899 € za 15-stkę, 999 € za 17 cali, dostępność czerwiec.

Jest też wersja z procesorem R4900HS

@babicz99: Według mnie szkoda pieniędzy, o
@Pustulka: Muszę poszukać, ale gdzies na zagranicznym portalu mi migneło, że Nitro AMD mam mieć 1660Ti w przeciwieństwie do wykastrowanego Legiona 5
A czy po przejściówce usb-c na RJ45 nie będzie strat prędkości?
A czy po przejściówce usb-c na RJ45 nie będzie strat prędkości?

@babicz99: Zależy co rozumiesz pod pojęciem strat powinieneś wyciągnąć 890-930Mbps.

Muszę poszukać, ale gdzies na zagranicznym portalu mi migneło, że Nitro AMD mam mieć 1660Ti w przeciwieństwie do wykastrowanego Legiona 5

Na chwilę obecną nie przewidują mocniejszej karty niż 1650Ti w wersji z AMD, informacje z niemieckiego oddziału Acera. Najwyraźniej Intel&Nvidia dalej dobrze smarują i szantażują.
@Pustulka: Te wersje z x-komu Asusa G14 mają wlutowane 8 GB ramu. Jakbym chciał więcej niż 16 GB to dać sobie spokój? Nie wiadomo kiedy będzie wersja z 32GB i pewnie będzie jeszcze droższa o tej za 7.9
Jak z tą wydajnością w po upgrade do 8+16 w rzeczywistości?

Druga, jeszcze ważniejsza kwestia to działanie linuxa na tej maszynie. Podobno na razie nie działa. A właśnie miałby to być laptop głównie
Jak z tą wydajnością w po upgrade do 8+16 w rzeczywistości?

@karlo975: Tracisz pracę w trybie dual channel: https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-single-vs-dual-vs-quad-channel.

Podobno na razie nie działa.

Na razie nie działa, problemy są z: regulacją jasności, touchpadem, działaniem optimusem i nagłymi czarnymi ekranami. Może z nowszą wersją Ubuntu 20.10 coś zmieni, no może poza optimusem. Najnowsza batalia z linuxem na reddicie: https://old.reddit.com/r/linuxhardware/comments/g2n8wn
@zdun8: jak mało się przemieszczasz to polecam PC, ew minitower PC. Za ten sam config co g14 zapłacisz polowe lub mniej.
Jezeli zaś się przemieszczasz to laptop 14/15,6 jest fajnym rozwiązaniem. Problem w tym, że obecnie są dość drogie.
@Pustulka:
Czyli głównie w zastosowaniach z użyciem karty graficznej jest istotna różnica. Trochę słabo, ale da się żyć. Lepiej wstępnie próbować mieścić się w tych 16gb skoro i tak są w zestawie.

Ubuntu 20.10 to kwestia października. Dużo za długo. I nawet w wtedy nie ma szans, żeby bez optimusa uzyskiwać na linuxie długość użytkowania na baterii taką jak na Windowsie jak rozumiem.
Ktoś w komentarzach pisze o Archu narzekając tylko
@zdun8: Będzie dość różnica wydajnosci na wykresach, aczkolwiek do większości gier/ zastosowań ten laptop w zupełności da rade.
Jeżeli bralbys poszczególne części i samemu składał to w 4k zmienicilbys się z r5/tomahawk/16gb ram/512ssd/grafa 2070/+zasilacz/buda.
Monitor/telewizor we własnym zakresie co kto lubi. Wierz mi, że stale 60fps na ekranie z odswiezaniem 60hz to wystarczajo aby grać we wszystko singleplayer i praktycznie wszystko na multi ( jeżeli nie jesteś prosem). Dodatkowo możesz zlockowac
Ale jeśli ktoś decyduje sie na 14, to chyba na graniu mu zbytnio nie zależy

@lastro: Zdziwiłbyś się. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

żeby bez optimusa uzyskiwać na linuxie długość użytkowania na baterii taką jak na Windowsie jak rozumiem.

Jak przełączali się manualnie na integrę to widziałem, że ktoś wyciągnął 11h.

Czy jest szansa, że są to bardziej kwestie tygodni niż wielu miesięcy?

@karlo975: Miesięcy.

A jeśli