Wpis z mikrobloga

@Zaacki: tak, dokładnie taka procedura, chociaż dawno jej nie stosowałem, bo po prostu karmię codziennie na blacie. Zaraz postaram się odszukać film na temat opieki nad zakwasem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@enceladus71 okej! Będę bardzo wdzięczny. Najpierw chodowalem go tydzień. Jak już był gotowy zrobiłem chleb. Wyszedł super, potem do lodówki bo używam go tak co 4 dni więc no nie wiem cyz trzymać na blacie czy nie.
Po 4 dnia wyciągnąłem ogrzalem, dodałem jedzonka, wyszedł kolejny chleb i teraz po drugim pobycie w lodówce nie działa zbytnio (°°
@Zaacki: generalnie to polecam przeszukać te kanały, bo jest konkretna dawka wiedzy na temat pieczywa na zakwasie:
https://www.youtube.com/watch?v=sTAiDki7AQA
https://www.youtube.com/watch?v=zhd1eeoM2Vg
https://www.youtube.com/watch?v=yJGMdXLn3fc

Szczególnie ten ostatni robi fajne eksperymenty z chlebem - różne stopnie nawodnienia, różna ilość zakwasu w cieście, pieczenie z zimnego zakwasu, zimny piekarnik, ciepły piekarnik itd.
@echme: za dużo zakwasu, za mało jedzenia. Zakwas potrzebuje naprawdę sporo "surowca", dlatego optymalna proporcja to 1:2:2 (zakwas : mąka : woda), np. 25g zakwasu + 50g mąki + 50g wody i tak co 24h.
@enceladus71 żarłoczna bestja.
Ja trochę lamersko na drożdżach piekę.
Wzorowałem się na tym przepisie
https://www.youtube.com/watch?v=lIapePQwWOo&feature=youtu.be

W sumie praktyczne tego nie wyrabiam.
Odkładam do lodówki na noc a następnego dnia zawijam i do naczynia żaroodpornego i do pieca.

Wychodzi mniej więcej tak jak na załączonych zdjęciach.
Jako lamer piekę ze zwykłej mąki.

Jak zarabiacie chlebek aby się nie rozjechał?
Stosujecie jakieś koszyki?
Pobierz
źródło: comment_1587574474rSYtsgHIrze47f2nlxDpYz.jpg