Wpis z mikrobloga

Mircy, mam pytanie które kołacze mi w głowie od jakiegoś czasu.

Dziedzina - biologia i chemia. Nie wiem czy na poziomie podstawówki, czy bardziej wiedza profesorskaXD no ale ogólnie chodzi o rozwój bakterii i mikroorganizmów, dla przykładu w wodzie i pocie.

1. jeśli zagotuję wodę (będzie jałowa) i przeleję ją do odkażonego w 100% naczynia i zostawię ją tak powiedzmy na kilka lat, zrobi mi się tam bagienko? Tzn. czy woda stęchnie, zalęgną się mikroorganizmy? Zakładam, że tak. Jeśli tylko stęchnie, to czy będzie to efekt procesu czysto chemicznego czy biologicznego (bakterie)?

I przechodząc do sedna, jeśli będzie skażona "biologicznie", to skąd się tam wezmą bakterie?

2. podobne pytanie odnośnie potu - odkażamy skórę w 100% i np. ćwiczymy, pocimy się - czy pot zacznie śmierdzieć ze względu na rozwój bakterii? Skąd się tam wezmą?

#biologia #chemia #nauka #bakterie #morowepowietrze
  • 12
@MilionoweMultikonto: @neo_1995: @Slamowir: Ale zakładam, że jeśli taką wygotowaną wodę zamknę w szczelnej butelce, to nie będzie zdatna do spożycia za 10 lat, prawda? Dlaczego? Na butelce mineralki mamy termin przydatności 1 rok.
I właśnie neo powiedział ciekawą rzecz, czy kontakt z powietrzem wystarczy, żeby skazić np. tę wodę?
@whycantitbe: Termin przydatności wynika raczej z zastosowanego plastiku, który jest nieszkodliwy przy krótszym przechowywaniu, ale przy dłuższym (i np pod wpływem UV) mogą się do wody uwalniać plastyfikatory. Jeśli natomiast zamkniesz ją w szkle, bardzo szczelnie, to nic jej się nie powinno stać, pod warunkiem ze zachowasz sterylność w całym procesie jej pakowania.
@whycantitbe: Samo gotowanie nie wyjałowi wody, mogą być w niej przetrwalniki bakterii. Jak zostawisz otwarte naczynie z wodą na słoneczku to mogą się w niej zalęgnąć sinice. Jak zakręcisz wodę np. w słoiku, a następnie wysterylizujesz, to spokojnie będzie zdatna do spożycia bezterminowo. Termin przydatności do spożycia wody mineralnej to raczej wymóg ustawowy i wynika z możliwości powolnego przenikania zanieczyszczeń z butelki PET.
@MilionoweMultikonto: O toto, poczytam o przetrwalnikach, dzięki!
Znalazłem fajną ciekawostkę, czego to się człowiek dzięki wypokowi nie nauczy... Drobnoustroje harakteryzują się wyższą przeżywalnością w temp. 160C niż w 120C...
https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0019/102736/Metody-niszczenia-drobnoustrojow.pdf

W zależności od stopnia oporności termicznej wyróżniono trzy grupy drobnoustrojów:

- 1 o oporności: Do grupy tej należą bakterie nie zarodnikujące, drożdże i więszość wirusów; giną w temp.

100oC w czasie 2-5 min, w temp.121oC (autoklaw) po 1 min,
Drobnoustroje harakteryzują się wyższą przeżywalnością w temp. 160C niż w 120C...

Do grupy tej należą bakterie nie zarodnikujące, drożdże i więszość wirusów; giną w temp.

100oC w czasie 2-5 min, w temp.121oC (autoklaw) po 1 min, w temp. 160oC w czasie 1-2 min

autoklaw

@whycantitbe: Tu masz wyjaśnienie, wiesz co to autoklaw? W autoklawie sterylizuje się np. sprzęt medyczny, masz tam 120 stopni i parę wodną po ciśnieniem 2 atmosfer, 160