Aktywne Wpisy
JanDzbanPL +282
Możesz być najlepiej zapowiadającym się piłkarzem świata, zarabiać kupę hajsu a i tak baba ciebie wystawi xD #logikarozowychpaskow #rozowepaski #fcbarcelona #gownowpis
robert5502 +379
Rutkowski w kościele. Przyjechal poświęcić samochód #mercedes
Zastanawiam sie czy jest cos czego kler nie zrobi dla pieniędzy?
Więcej zdjęć w komentarzach
#ciekawostki #rutkowski #bekazkatoli #katolicyzm #religia #polska
Zastanawiam sie czy jest cos czego kler nie zrobi dla pieniędzy?
Więcej zdjęć w komentarzach
#ciekawostki #rutkowski #bekazkatoli #katolicyzm #religia #polska
mi się wydaje zamiast mnie się wydaje
lubiałem zamiast lubiłem
tą dziewczynę zamiast tę dziewczynę
jakiś ludzi zamiast jakichś ludzi
te dziecko zamiast to dziecko
Dorzucilibyście coś od siebie?
#jezykpolski #jezyki #polszczyzna #przemyslenia #ciekawostki
@Davidozz: Nie :) Nie studiowałam polonistyki i sama zapewne popełniam wiele błędów. Nie wytykam nikomu gaf językowych podczas rozmowy, nie poprawiam innych. Zauważam jednak, że pewne błędy są powszechne i o tym jest ten wpis. Jestem też ciekawa obserwacji innych w tym temacie, bo chciałabym popełnia mniej baboli ¯\_(ツ)_/¯
@auinette: właśnie!
Komentarz usunięty przez moderatora
@LeVentLeCri: Jasne.
Powinnaś zostać nauczycielką JENZYKA POLSKIEGO.
Nie ma za co.
@promyczek_94: @LeVentLeCri: błędnie, w przypadkach problematycznych można sobie tam wstawić formę drugiej osoby i zastanowić się, czy pasuje tam "ci" czy "tobie", bo tu zachodzi pełna odpowiedniość (zamki "mi" i "ci", "mu" są enklitykami, czyli wyrazami, które nie mają własnego akcentu i tworzą całość akcentowaną z poprzedzającymi je wyrazami, a więc nie mogą występować na pierwszym miejscu w zdaniu ani nawet na drugim, gdy na pierwszym miejscu jest jednoliterowy spójnik, jak w tym przypadku)
Z tym że i te formy ludzie przestają rozróżniać, formy typu "życzę tobie" (zdaje się, że obserwuje się głównie błędne użycie "tobie" tam, gdzie powinno być "ci") są na wykopie ostatnio nagminne, plus zdania typu "on piszę", nie wiem, czy autokorekta, czy co xd (Czy wtórny analfabetyzm? No bo jak się nie umie odmienić czasownika przez osoby w ojczystym języku, to coś jest nie tak :P) No i te imiesłowy przysłówkowe (współczesne), a ściślej zdania z imiesłowowymi równoważnikami
Przyglądał się tamtym dziewczynom.
Jestem dziewczyną.
ma dwajkę dzieci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
100 złoty kojarzy mi się ze starymi ludźmi