Błędy, które najczęściej rzucają mi się w oczy (w uszy ( ͡°͜ʖ͡°)): mi się wydaje zamiast mnie się wydaje lubiałem zamiast lubiłem tą dziewczynę zamiast tę dziewczynę jakiś ludzi zamiast jakichś ludzi te dziecko zamiast to dziecko
@LeVentLeCri: mnie leczy patrzałem zamiast patrzyłem, gdzieś mi się kiedyś obiło, że to pierwsze nie jest błędem, ale po prostu skręca mnie to słyszę, tak samo jak przy tym nieszczęsnym lubiałem ( ͡°ʖ̯͡°)
@LeVentLeCri z zaimkami osobowymi to chyba działa tak, że długa forma jest na początku zdania, a krótka w środku, np "Ciebie nie dotyczy ta sprawa" i "ta sprawa cię nie dotyczy". Ale polonistką też nie jestem, tak mi coś świta tylko :D
Mnie też osobiście denerwuje jak ktoś mówi "jadę do Niemczech" xD
z zaimkami osobowymi to chyba działa tak, że długa forma jest na początku zdania, a krótka w środku, np "Ciebie nie dotyczy ta sprawa" i "ta sprawa cię nie dotyczy".
#majtczak #afera nie polecam Stomatologia i Medycyna Estetyczna MARLENA MAJTCZAK Numer NIP 6681887199 Numer REGON 387409500 woj. ŁÓDZKIE, pow. ŁÓDŹ, gm. ŁÓDŹ-WIDZEW, miejsc. ŁÓDŹ, Ulica Tymienieckiego, nr 25C, lok. 412, 90-350, ceny wręcz zabójcze
mi się wydaje zamiast mnie się wydaje
lubiałem zamiast lubiłem
tą dziewczynę zamiast tę dziewczynę
jakiś ludzi zamiast jakichś ludzi
te dziecko zamiast to dziecko
Dorzucilibyście coś od siebie?
#jezykpolski #jezyki #polszczyzna #przemyslenia #ciekawostki
@Jerry664: tak, mnie też to razi
lata 90-te zamiast 90.
1-szy zamiast 1. lub pierwszy
5-cio osobowy zamiast 5-osobowy
@swinka_morska: najgorzej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@benetti: i na odwrót --> „ludzią” (╯°□°)╯︵ ┻━┻
No ale osobiście jak słyszę o zlewie w łazience to krew zalewa.
Mnie też osobiście denerwuje jak ktoś mówi "jadę do Niemczech" xD
Do Włoszech xD albo na Chorwację, brr
@LeVentLeCri: sporo rzeczy w jezyku jest chyba wprowadzone tylko po to, aby uprzykrzyć ludziom życie :D
@karoszka: @promyczek_94: Dokładnie tak jest: https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/mnie-czy-mi-tobie-czy-ci;5375.html
"na pieszo" - zamiast pieszo lub na piechotę
Włączać zamiast włanczać,
Poszedłem zamiast poszłem
Wziąć zamiast wziąść