Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Hej chciałem zacząć powoli inwestować kaskę mam trochę złota krypto teraz czas na prawdziwą giełdę i moje pytanko jest takie może głupie może nie, a mianowicie interesują mnie tylko spółki pod dywidendy i jak np dana spółka wypłaca dywidendę powiedzmy 10 .05 i a ja kupując akcje danej spółki 09.05 to czy coś dostanę ? I druga sprawa czy jakieś tipki macie na początek, planuje kupić trochę spółek zagranicznych i krajowych poprzez degiro(problem z rejestracją 1300 w kolejce ). I może trochę etfow. Pozdrawiam cieplutko

#xtb
#gielda
#akcje
#degiro
#inwestycje
#inwestycje
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@lsh: czyli jak dobrze zrozumiałem materiał jeżeli dywidendy są 10.05 a kupię dzień wcześniej roboczy conajmniej to dostanę też tak ?
  • Odpowiedz
@DawCioS: tak, jeśli kupisz dzień przed ex-div to dostaniesz.
ja tam inwestuję 'for life' w 95% przypadków ( mam na tę chwilę tylko 1 spółkę, którą zakładam, że w ciągu 2-3 lat opchnę z solidnym zyskiem i drugą na oku). wpłacam tydzień pomiędzy 50 a 300 funtów ( póki co kupuję wszystko na LSE w UK + Walmart w USA) i dokupuję lub kupuję coś nowego. Kasę z dywidend reinwestuję,
  • Odpowiedz
  • 0
@lsh: to czemu na hurra nikt nie kupuje wszystkich akcji dzień wcześniej żeby dostać tylko a dzień później sprzedać? Na logikę tak się powinno robić wziąć kredyt 1kk zł kupić dzień przed dywidenda. I dzień po wypłacie sprzedać
  • Odpowiedz
  • 0
@DawCioS bo w dniu dywidendy wartość akcji spada o wartość wypłaconej dywidendy :). Ofc jest możliwe że kurs zaraz urośnie, ale taka operacja na ogół nie działa
  • Odpowiedz
  • 1
@DawCioS: Zazwyczaj Cena rośnie aż do dnia dywidendy więc jest drożej.Mechanizm giełdy odcina dywidende od kursu akcji następnego dnia i nie w każdej spółce ale zazwyczaj spada po obcieciu dywidendy.Będziesz stratny zazwyczaj, bo bardziej się opłaca sprzedawać przed dywidendą. Poczytaj na internecie.
  • Odpowiedz