Wpis z mikrobloga

Siema siema, o tej porze każdy linuxa instalować może.

Pobrałem i wrzuciłem na pendrive minta 19.3 Xfce, żeby zainstalować go na starym lapku, ale ekran się rozrywa i flickeruje jak na filmiku. Dosłownie przed chwilą był na nim windows xp sp2 i nic takiego się nie działo, w biosie też spokój.
#linux #mint #komputery
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@abdonaty: złośliwość rzeczy martwych ¯\_(ツ)_/¯

zainstaluj jeszcze raz xp albo 7 i zobacz czy bedzie to samo, jak nie to zainstaluj sterownik do karty graficznej i znowu zobacz czy tez beda takie cuda. Sprawdz sumy kontrolne pobranego .iso i porownaj z tym na strone distro.
  • Odpowiedz
@abdonaty: spróbowałbym na twoim miejscu na starszym kernelu.
Spróbuj pobrać jakiegoś minta 18
Ewentualnie możesz spróbować z Xubuntu.

W między czasie popatrze na necie może coś ci znajdę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@abdonaty: ogólnie mint jak bardzo go chwalę jak fajny jest dla nowych to dla takich serio starszych kompów może zgrzytać bo jego obsługa hardware nie jest... no perfekcyjna.
Ze starszymi sprzętami z reguły bardzo fajnie działa debian / MX Linux czy właśnie takie lubuntu / xubuntu.
Albo arch bazowane dystro typu manjaro
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@matejss: z ciekawości. Jaka jest różnica pomiędzy Debianem a mintem względem starych sprzętów? Kernel jest kompatybilny, a stery to kwestia wgrania blobów dostawcy. Czy się mylę?
  • Odpowiedz
@wolny_kangur: Powiem ci szczerze, że nie mam pojęcia xD
Z doświadczenia mojego i moich znajomych głównie to jak na mintcie zdarzały się problemy z nie wiadomo jakiego powodu to na debianie śmigało.
Mint jak jest uważany przez dużą część użytkowników linuxa jako dobry start dla nowego (i tutaj się 100% zgadzam), to ma on coś w sobie, że potrafi po prostu nie kliknąć szczególnie na starszych sprzętach.
Niestety nie mam
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wolny_kangur: Debian kładzie nacisk na wsparcie również architektury i386 więc no starsze wersje paczek, mocno testowane. Gość nawet nie powiedział jaka karta grafy bo większość sterów graficznych trzeba doinstalować osobno zazwyczaj, szczególnie jakieś mixy GeForce + Intel to były w tamtych latach najgorsze sprzęty do obsługi linucha.
  • Odpowiedz