Wpis z mikrobloga

Cześ, zachęcony waszymi zdjęciami postanowiłem upiec swój własny chleb. Tak wygląda zakwas żytni po 5 dniach, zaczyn zrobiony wczoraj o 23: 50 g zakwasu, 200 ml wody o temp 35 stopni, 50 g mąki żytniej 720,
100 g mąki żytniej 2000.
Zaczyn bąbelkuje ale nie rośnie (minęło 10h od wymieszania).
Co poszło nie tak, że zaczyn nie rośnie?
tomek_drobek - Cześ, zachęcony waszymi zdjęciami postanowiłem upiec swój własny chleb...

źródło: comment_1586157823RRqw541XopetdYAkVQcgLT.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomek_drobek: Widocznie nie ma konsystencji gęstej śmietany i trudno mu się podnieść. Skoro gazuje to żyje. U mnie zaczyn podniósł się na drugi dzień aż wyłaził ze słoika ale stał na okapie nad pracującą kuchnią więc miał wysoką temperaturę dodatnią. Zobacz na YT Praktyka u Patryka o zakwasie i będziesz wiedział wszystko na ten temat.
  • Odpowiedz
50 g zakwasu, 200 ml wody o temp 35 stopni, 50 g mąki żytniej 720,

100 g mąki żytniej 2000.


@tomek_drobek: Za mało zkwasu jak na taki wczesny + za dużo wody. Spróbuj zrobić ze 100g zakwasu 150ml wody i 150g mąki. Zaczyn ma być jak zakwas, gęsty. Twoj wygląda na wodnisty.
Jak dokarmiałeś zakwas, trochę mało w tym słoiku jak na 5 dzień
  • Odpowiedz