Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@glogovianin: ale dla jakiego zapotrzebowania?
Ja w styczniu/lutym potrzebuje ~ 600kWh/miesiąc. W tym roku mniej bo ciepła zima. A co jak 3 dni pod rząd jest mocno zachmurzone niebo? Dobrze że zazwyczaj wtedy kiedy jest zimniej to świeci słońce
  • Odpowiedz
@glogovianin: Kiedyś to próbowałem analizować i mi wychodziło z czysto teoretycznego rozważania (!), że jakimś rozwiązaniem są panele+spory bufor akumulatorów+generator diesla na doładowanie w okresie 3 najgorszych miesięcy i awarii. Niestety - diesle (dobre) to tanie nie są.
  • Odpowiedz
@bialy100k: i te diesle na wodę nie jadą ;) jak będziesz używał frytury to zasmrodzisz osiedle :D
do tego robią ogniwa wodorowe, ale w naszym kraju to rozwiązanie dość egzotyczne, ludzie już zakopują 15 metrów od domu takie ogniwa
  • Odpowiedz
i te diesle na wodę nie jadą ;) jak będziesz używał frytury to zasmrodzisz osiedle :D

@glogovianin: Ja akurat analizowałem pod kątem Irlandii - paliwo do celów ogrzewania jest tu tańsze. Wczoraj za 500 litrów oleju (odpowiednik diesla) zapłaciłem 280€ - czyli 2.55PLN za litr. Mieszkam na wsi o niskim zagęszczeniu domów.
  • Odpowiedz